Isărescu crede că băncile au suprareacţionat şi cere mai multă flexibilitate faţă de clienţi - Reflecţii economice

miercuri, 9 septembrie 2009

Isărescu crede că băncile au suprareacţionat şi cere mai multă flexibilitate faţă de clienţi

Prezent la seminarul "Aspecte ale procesului de economisire în România", organizat de Banca Naţională a României, Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancare şi Centrul Român de Politici Economice, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat o expunere cu tema "Analiza a contului curent din perspectiva diferenţei dintre economii şi investiţii".

Cu această ocazie, Isărescu a declarat: "Cred că şi băncile au suprareacţionat, fiind excesiv de prudente faţă de clienţi. Mai multă flexibilitate din partea băncilor este un lucru care se impune." El a dat drept exemplu derularea foarte lentă a atragerii fondurilor UE şi a arătat că România are multiple oportunităţi în folosirea fondurilor europene, însă în prezent atragerea acestora este "sub un nivel minim" acceptabil, iar "procesul se derulează foarte lent".

Mă miră foarte mult reacţia guvernatorului BNR, după ce ani la rând a stopat elanul acordării de credite de către sistemul bancar prin pârghiile pe care le are la dispoziţie banca centrală. Domnia sa nu a explicat nici faptul că lichidităţile băncilor au luat calea statului român de la începutul anului 2009. De altfel, revenim la perioada anilor '90, când băncile comerciale trăiau confortabil de pe urma dobânzilor imense pe care le percepeau statului român la împrumuturile prin titluri de stat. Oricum, băncile comerciale trebuie să ia remarca de mai sus drept o opinie şi nu o directivă a BNR.

În ceea ce priveşte evoluţia crizei economice, Isărescu a menţionat un factor foarte important şi dătător de speranţe: stabilizarea aversiunii investitorilor faţă de risc.

Nu trebuie uitat faptul că Mugur Isărescu se găseşte în campanie electorală acum, dat fiind faptul că expiră mandatul Consiliului de Administraţie al BNR, şi declaraţiile domniei sale trebuie privite şi prin această prismă.

1 comentarii:

Anonim

1.Referitor la mirare: oare nu e de preferat o situatie echilibrata? Eu sunt necunoscator in domeniul economic (abonarea mea la bloguri economice are tocmai rolul de a ma ajuta sa depasesc acest handicap, informandu-ma totodata), dar MIE aceasta atitudine mi se pare de bun-simt: atunci cand bancile foloseau publicitate mult prea agresiva, oferind credite prea multe care puteau fi obtinute intr-un mod prea facil, le indemna sa se tempereze. SI ACUM, cand oferta (reala) de creditare este mult prea saraca, si conditiile de creditare prea aspre, TOT la cumpatare le indeamna, doar ca venind dinspre exces in directia opusa.
2.DIRECTIA acordarii creditelor cred ca NU este treaba bancii nationale. Bancile in discutie sunt institutii private lucrative care au drept scop optimizarea obtinerii de profit maxim in timp minim, cu investitii minime si asumandu-si risc minim. Daca bancile considera ca profitul pe care il realizeaza pe seama statului roman (adica pe seama noastra a tuturor) cu risc zero si cu cheltuieli minime le satisface doleantele, DE CE ar proceda altfel? Nu ar fi fost mai degraba treaba STATULUI sa protejeze afacerile private ale cetatenilor sai, oferind dobanda mai putin stimulativa la creditele atrase, astfel incat sa asigure echilibrul intre creditarea catre sectorul public si cea catre cel privat?
3.De acord ca o fi Mugur Isarescu in campanie, dar CHIAR ARE nevoie de asemenea... deformari ale adevarului pt a castiga campania si a fi re-numit in functie? CHIAR ARE contracandidat cu sanse serioase?

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus