Dezvoltatorii imobiliari ar trebui să cultive cartofi pe terenurile cumpărate - Reflecţii economice

miercuri, 30 septembrie 2009

Dezvoltatorii imobiliari ar trebui să cultive cartofi pe terenurile cumpărate

În cadrul unui semninar organizat de International Council of Shopping Centers, Jörg Banzhaf, director executiv al companiei germane ECE, care dezvoltă centre comerciale în Europa, a făcut o declaraţie aparent şocantă: "Dezvoltatorii (care au cumpărat terenuri în oraşe cu prea multe proiecte de centre comerciale - n.m.) au făcut o mare greşeală şi trebuie să accepte acest lucru. Nu ştiu ce să le recomand să facă cu aceste terenuri. Să planteze cartofi. Sunt sigur că terenurile care în ultimii ani au costat 50 mil.€ în viitor vor fi tranzacţionate cu un preţ cuprins între 10 şi 20 mil.€."

Desigur, Banzhaf utilizează metafora cu plantatul cartofilor pentru a sugera tendinţele dezvoltatotilor de centre comerciale care s-au înghesuit să cumpere suprafeţe mari de teren, mizând pe boom-ul înregistrat pe pieţele imobiliare din centrul şi estul Europei în anii care au precedat criza. Din cauza crizei economice, mulţi dintre ei au îngheţat proiectele, fiind privaţi de finanţare.

"Consider că nivelul chiriilor din centrele comerciale din România sunt în continuare prea mari, inclusiv pentru centrele comerciale cu vânzări bune. Ele sunt comparabile cu cele ale mall-urilor din Germania, unde puterea de cumpărare este mult mai mare. Poate şi acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii nu cumpără", a mai spus executivul german.

Banzhaf crede că piaţa tranzacţiilor imobiliare din Europa Centrală şi de Est va atinge punctul minim în T1 2011, cu o întârziere de circa un an faţă de pieţele dezvoltate din vestul Europei, cum ar fi Franţa sau Germania.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus