Banca centrală a Suediei: dobânzi negative la depozitele băncilor comerciale - Reflecţii economice

miercuri, 2 septembrie 2009

Banca centrală a Suediei: dobânzi negative la depozitele băncilor comerciale

Banca centrală a Suediei, Sveriges Riksbank, a anunţat că dobânzile bonificate la depozitele băncilor comerciale trec în teritoriu negativ, respectiv -0,25% pe an. Măsura este fără precedent şi este un experiment de criză foarte interesant. Suedia se confruntă, ca multe alte ţări, cu o încetinire îngrijorătoare a creditării economiei reale. În efortul de a încuraja creditarea, Riksbank a micşorat dobânda percepută băncilor la creditele de tip repo la 0,25% şi, ca urmare, dobânda bonificată la facilitatea de depozit, mai mică cu 0,5 puncte procentuală decât dobânda la creditele repo, a devenit negativă. Măsura a trecut neobservată, deşi a fost luată în iulie 2009.

Într-un document publicat pe site-ul său, banca centrală din Suedia explică modalitatea în care controlează nivelurile dobânzilor. În şedinţa sa de politică monetară din iulie 2009, Riksbank a stabilit ca dobânda la facilitatea de depozit şi dobânda la creditul lombard să se afle la o distanţă de 0,5 puncte procentuale.

Nici măcar în vârful crizei financiare din Japonia din anii 2001-2006, banca centrală a acestei ţări nu a recurs la dobânzi negative pentru disponibilităţile băncilor.

Guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, citat de Financial Times, a declarat că instituţia pe care o conduce ar putea urma exemplul Riksbank, pentru evitarea blocării lichidităţilor în sistemul bancar şi pentru reluarea creditării economiei reale.

Se crede că şi alte bănci centrale ar putea recurge la modelul suedez dacă băncile comerciale nu vor relua creditarea.

1 comentarii:

Bogdan Glavan

Nu credeam ca o sa ma mai mire ceva la "Modelul suedez" dar iata ca reuseste!

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus