FMI va vinde 400 t de aur - Reflecţii economice

sâmbătă, 19 septembrie 2009

FMI va vinde 400 t de aur

Fondul Monetar Internaţional a primit aprobarea din partea statelor membre şi a consiliului e administraţie de a vinde 400 t de aur din rezerva sa, reprezentând o optime a deţinerilor în aur. Profiturile din această vânzare vor fi alocate în principal împrumuturilor preferenţiale pentru ţările sărace. Iniţial, vânzarea celor 400 t de aur fusese planificată pentru a servi la investiţiilor FMI în vederea diversificării surselor de venit, însă la summitul G20 de la Londra din aprilie 2009 ţările bogate au decis să direcţioneze sumele obţinute din vânzare către ţările sărace.

Fondul Monetar Internaţional deţine o rezervă de aur de 3.127 t, care constituie o garanţie pentru acordarea de împrumuturi.

În iulie 2009, FMI a anunţat că va mări împrumuturile pentru ţările sărace la 17 mld.$ până în 2014, dintre care 8 mld.$ în următorii doi ani, faţă de 1 mld.$ pe an, în medie, între 2006 şi 2008 şi 3 mld.$ în prima jumătate a anului 2009. FMI a decis, de asemenea, să anuleze dobânzile datorate de aceste ţări până la sfârşitul anului 2011.

Întrebat ce sumă ar putea aduce vânzarea celor 400 t de aur, un oficial al fondului a refuzat să facă orice estimare. La preţul curent de piaţă, preţul ar fi de circa 13 mld.$. FMI a declarat că intenţionează să procedeze la vânzarea de aur într-un mod responsabil şi transparent, pentru a evita orice perturbare pe piaţa aurului. Cele 400 t de aur vor fi oferite spre vânzare iniţial băncilor centrale şi altor agenţii de stat. Se va apela la piaţă doar în cazul în care cererile acestor instituţii nu vor acoperi integral cantitatea de aur.

1 comentarii:

Mihai

vor face ca acum 3 luni.
oamenii au vrut lichiditate ? le-au dat bani cu dobanda de 1%.

vor aur ? le dau aur.
probabil asa isi va reveni si pretul acestuia.

e sete prea mare de aur acum.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus