Câteva aspecte tehnice privind majorarea cotei principale de TVA
1. O greşeală frecventă făcută în aceste zile este afirmaţia că, aritmetic, creşterea TVA cu 5 puncte procentuale va aduce o mărire a preţurilor cu 5%. Fals! Următorul calcul lămureşte lucrurile:
124/119 - 1 = 4,2%
2. O altă greşeală este faptul că se afirmă că TVA-ul a fost mărit cu 5%. Exprimarea corectă este: cota principală de TVA a fost majorată cu 5 puncte procentuale.
5/19 = 26,32%
Cu atât a fost mărită cota principală de TVA, în procente.
3. În disputele pe seama procentului de mărire a preţurilor, nimeni nu a amintit de faptul că există extrem de multe IMM-uri care nu sunt plătitoare de TVA şi care achiziţionează bunuri şi servicii purtătoare de TVA, pentru care mărirea preţurilor de intrare chiar va fi de 4,2%.
4. În aceste zile, s-au perindat pe ecranele televizoarelor mulţi politicieni, care au arătat că habar n-au despre ce vorbesc în materie de TVA. Spre exemplu, un deputat PD-L, Petru Călian (puteţi să-i admiraţi pagina personală lipsită de conţinut, probabil nu are ce să spună), a dat următorul sfat comercianţilor: pentru produsele achiziţionate înainte de 30 iunie 2010, măriţi TVA-ul numai pentru adaosul comercial. De râs sau de plâns?
5. Multă lume s-a oferit să fie amabilă faţă de comercianţi şi i-a sfătuit să îşi reducă marja de profit, pentru a compensa mărirea cotei principale de TVA şi să menţină, astfel, preţurile. Persoanele respective pesemne n-au făcut niciodată vreo afacere legală de vreme ce dau asemenea sfaturi.
2 comentarii:
referior la 5. nu cred ca comerciantii vor avea de pierdut in mod direct.
TVA inseamna Taxa pe Valoare adaugata .
Adica cumpar ceva cu 10 ron, ii adaug o valoare de 1 ron si il vand cu 11 ron . Asta inseamna ca TVA se aplica celui 1 RON adauagat de mine serviciului/produsului whatever.
pe de alta parte, mentinerea preturilor mici sau mari este o decizie individuala a fiecarui comerciant care ori castiga din marja mare si volum mic sau din marja mica si volum mare?
chiar inainte de criza am vazut ceva reclame cu un producator autoc care spunea "iti platim noi TVA-ul". Adica o reducere de 19%.
gresesc ?
@cd Aici amesteci TVA deductibilă, TVA colectată şi TVA de plată.
Dacă un comerciant vrea să păstreze preţul de vânzare, trebuie să suporte din profit diferenţa. Să zicem că producătorul vinde produsul cu 100 lei + TVA = 119 lei, în situaţia actuală. Să simplificăm, considerând că nu există intermediari. Comerciantul vinde cu 110 lei + TVA ≈ 131 lei (am rotunjit). Va datora statului 10 x 19% ≈ 2 lei. Profit = 10 lei, abstracţie făcând de restul cheltuielilor.
Dacă va lua produsul cu 100 lei + 24% TVA = 124 lei şi îl va vinde cu 131 lei (adică 106 lei + 25 lei TVA), va datora statului 1 leu, iar profitul lui va fi de 6 lei, adică o reducere de 40% a profitului.
În lumea reală, din cauza cheltuielilor, poate trece foarte uşor de pe profit pe pierdere. Cauza este marja destul de mică cu care se fac multe afaceri din România. A menţine preţurile la nivelul de acum poate depăşi limita de suportabilitate a multor afaceri.
Trimiteți un comentariu