Mugur Isărescu continuă războiul împotriva politicienilor - Reflecţii economice

miercuri, 16 iunie 2010

Mugur Isărescu continuă războiul împotriva politicienilor

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a continuat astăzi războiul contra modului în care percep politicienii economia, cu ocazia unui seminar organizat la sediul băncii centrale. Şeful BNR nu a evitat, în ultima vrem, nicio ocazie publică în care să nu atace măsurile de multe ori iresponsabile ale politicienilor.

În ceea ce priveşte apetenţa politicienilor către populism şi rezistenţa împotriva reformelor: "Societatea românească e dominată de birocraţie, lipsă de flexibilitate - cel puţin pe piaţa forţei de muncă, dar, când discutăm despre reforme, toţi vor generozitate şi nu rigoare fiscală. De doi ani de zile, dezbaterea publică e focalizată pe aspecte sociale, iar lumea uită că funcţionarea democraţiei în România depind de maniera în care mediul de afaceri reuşeşte să furnizeze resursele financiare", a spus Mugur Isărescu.

Deranjat de incompetenţa totală a politicienilor din puncte de vedere economic, iată ce spune Isărescu: "Auzeam aseară persoane care erau intrigate că ne creşte rezerva valutara, ca şi cum asta ar fi un mare necaz. Dacă dezbaterea publică din România va fi dominată de asemenea dezbateri, nu vom ajunge departe. Las la o parte confuziile unora, cum ar fi sa plătim pensiile din rezervă. Cum să facem aşa ceva? Asemenea idei exprimă confuzie şi neînţelegerea faptului că o rezervă înseamnă posibilitatea asigurării stabilităţii monedei şi stabilitatea financiară. E exact ca sănătatea. Realizezi ce importantă este atunci când n-o mai ai."

Isărescu este nemulţumit şi de calitatea dezbaterii publice pe teme economic: "Sunt foarte multe confuzii. Societatea românească are nevoie mai mult ca oricând de dezbateri profesioniste şi trebuie să facem eforturi pentru a le traduce într-un limbaj mai accesibil. Nu trebuie să continue trivialitatea dezbaterilor economice. Este un lucru extrem de periculos. (...) Avem un mare dezavantaj: nu facem rating la televiziuni. Urmăream nişte emisiuni unde, când se ajungea la probleme economice, moderatorul întrerupea discuţiile şi cerea pauze de publicitate. Trebuie să începem o ofensivă să repunem în drepturi problemele economice pentru că discuţiile, din punctul nostru de vedere, sunt pe lângă subiect."

În ceea ce priveşte politica fiscală a guvernului şi disponibilitatea acestuie de a face reforme versus populism: "Reforma fiscală nu merge întotdeauna în direcţia în care doreşte societatea care dorea o reformă cu multe facilităţi. Reforma nu înseamnă mai multe excepţii fiscale, ci să faci un exerciţiu riguros. Excepţiile fiscale încurajează indisciplina fiscală, corupţia şi confuzia, să creeze arierate şi să duca la un dezechilibru bugetar major, care va fi apoi corectat prin măsuri dure."

Este interesantă această campanie susţinută a lui Mugur Isărescu din ultima vreme. Despre alte aspecte ale poziţiilor sale, puteţi citi în articolele Război pe faţă BNR-Guvern: Mugur Isărescu acuză Guvernul că a minţit şi Continuarea războiului pe faţă BNR-Guvern.

Notă: Acest articol a apărut şi în Ziare.com.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus