O nouă metodă de calcul a preţurilor imobiliare marca Silviu Prigoană - Reflecţii economice

vineri, 11 iunie 2010

O nouă metodă de calcul a preţurilor imobiliare marca Silviu Prigoană

Silviu Prigoană, după ce a făcut afaceri cu televiziune şi gunoaie, crede că se pricepe la orice. La politică şi, mai ales, economie.

Chiar dacă nu este o ştiinţă întrutotul exactă, economia cere mult studiu şi nu se învaţă deloc uşor. Prigoană, probabil, crede contrariul. Astfel, într-un interviu apărut astăzi în Bloombiz.ro, consemnat de Andrei Câlţaru, Silviu Prigoană dă formula magică pentru calculul preţurilor pe piaţa imobiliară:

"Încă n-a fost niciun val de scăderi în imobiliare. Faptul că s-a calmat puţin piaţa imobiliară, în sensul că nu se mai fac tranzacţii, nu înseamnă că a fost un val de scăderi.

Încă nu e nimic stabilizat în imobiliare. Stabilizare va urma după un mare val de executări silite şi vânzări la licitaţie ale imobilelor de către bănci, administraţii financiare.

Cred că, după un an şi jumătate, doi ani, preţurile se vor stabiliza şi vor ajunge la preţurile reale ale apartamentelor.

Preţul real al unui apartament cu două camere se calculează foarte simplu: 33% din salariul mediu, pe o perioadă de 20 de ani."

L-aş întreba pe Silviu Prigoană ce este preţul real al apartamentelor. Utilizarea acestei sintagme semnifică necunoaşterea crasă a fenomenului economic. Sunt stabilite fel de fel de preţuri, însă nu preţul real. Îl informez că preţul pe o piaţă se formează din interacţiunea a trei factori: cerere, ofertă şi aşteptări. Rezultatul este preţul de tranzacţionare într-un anumit moment. Desigur, în formarea preţului pot interveni factori exogeni, diferiţi de factorii de mei sus, cum ar putea fi influenţa politică sau de altă natură asupra formării preţurilor, tranzacţionarea obiectelor rare, etc.

Chiar dacă domnia sa a părăsit PD-L pentru a se dedica afacerilor cu statul, asta nu înseamnă că se pricepe la economie. Chiar dacă sorgintea pretinsă a PD-L este de centru-dreapta, gândirea lui Silviu Prigoană este de-a dreptul comunistă, aducându-ne aminte de perioada în care preţurile erau dictate din birourile Comitetului de Stat al Planificării.

Notă: Acest articol a apărut şi în Ziare.com.

3 comentarii:

Logosfera

Gandirea domnului Prigoana imi intareste convingerea ca nu prea avem prin politica oameni cu adevarat liberali. Nici Patriciu (http://www.logosfera.ro/2009/08/patriciu-nu-e-suficient-de-liberal/), nici Tariceanu, nici Vantu, nici Prigoana, nici Voiculescu, in ciuda faptului ca dispun de averi impresionante nu au militat impotriva exproprierii averilor de catre stat (prin impozite, inflatie etc).
Poate si pentru ca nu au muncit cu adevarat la construirea propriilor averi, sau poate ca averea lor e dependenta de cat de mult poate sa fure statul de la altii.

Bogdan Glavan

La naiba, acum imi dau seama ca pretul real al unui kilogram de morcovi este 1% din salariul mediu pe o perioada de o saptamana...

Bogdan Micu

Tot ce pot să-i urez d-lui Prigoană este să-și vîndă proprietățile imobiliare la prețul lor real :)

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus