Rezistenţa miniştrilor la reducerea personalului din sectorul bugetar
Deşi au trecut mai multe termene pentru ca miniştri să facă propuneri de reducere cu 25% a personalului bugetar, mulţi dintre ei au ignorat această cerinţă. iată ce au declarat surse oficiale pentru Mediafax: "Unii dintre miniştri au prezentat propuneri de restructurare, iar alţii nu au elaborat încă astfel de planuri şi li s-a cerut din nou de către premier să modifice organigramele. Miniştrii au fost anunţaţi de premier să fie pregătiţi pentru o nouă şedinţă de guvern, care să fie programată duminică şi în care să se discute din nou despre restructurarea instituţiilor publice."
Guvernul a decis ca numărul secretarilor de stat să fie redus la cel mult două astfel de posturi, singurele exceptate fiind ministerele "mari", precum ministerele de Interne şi Externe, în a căror organigramă vor fi menţinuţi câte trei secretari de stat. La Ministerul de Externe, acum există cinci secretari de stat. Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, a declarat recent că ministerul nu poate funcţiona cu mai puţin de cinci secretari de stat, din cauza sarcinilor specifice pe care aceştia le au.
Rezistenţa opusă de membri ai Guvernului României arată cât de grea va fi restructurarea sectorului bugetar. Şi aşa situaţia economică a ţării este foarte gravă, iar asemenea întârzieri în aplicarea reformelor pot conduce la consecinţe extrem de serioase în ceea ce priveşte ţinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, convenită cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.
1 comentarii:
Reducerea mult-trambitata din sectorul bugetar (25% salarii - operationala; pana la 25% personal - in asteptare) nu va avea efectul scontat de "economistii" nostrii, care oricum gandesc destructiv, in sensul scaderii contributiei la bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale.
Sectorul privat, obisnuit in mare parte sa functioneze in pierdere ( o impozitare la cifra de afaceri nu la profit n.n. ) va functiona in continuare pe principiul economic : salariatul - salariul minim pe economie; intreprinzatorul - masinuta si viluta "pe firma" ...
Nu zic, Doamne fereste ca evaziunea e prezenta in 100% sector privat ( dovada - impozitul forfetar nu a inchis toate firmele, ci doar pe cele care lucrau bine merci pe pierderi de ani buni, intreprinzatorii prosperi ) dar, atat timp cat statul nu intelege ca poate "trai" si din dividende si redevente - nu doar din impozite si taxe - nu se poate pune problema "unui trai decent", nu mai vorbesc de "iesire din criza".
Deocamdata, putem spune ca nu am ajuns "la fundul sacului" dar la anul ...
Trimiteți un comentariu