Băsescu vrea să aplice terapia de şoc a lui Balcerowicz în România. Cu cine? - Reflecţii economice

miercuri, 9 iunie 2010

Băsescu vrea să aplice terapia de şoc a lui Balcerowicz în România. Cu cine?

Azi ne-a vizitat ţara Jerzy Buzek (în fotografie), preşedintele Parlamentului European. Buzek a fost prim-ministru al Poloniei între anii 1997 şi 2001 din partea formaţiunii anticomuniste Akcja Wyborcza Solidarność, continuatoarea politică a Solidarităţii. El este primul preşedinte al Parlamentului European din partea fostelor ţări comuniste, actualmente membre ale Uniunii Europene.

În afară de prezenţa în faţa camerelor reunite ale Parlamentului României, Jerzy Buzek a fost primit de preşedintele Traian Băsescu. În debutul întâlnirii, Băsescu a afirmat că România va trebui să aplice reformele iniţiate în Polonia de Leszek Balcerowicz, cel care este considerat artizanul economiei post-comuniste în această ţară.

"Aveţi experienţa lui Balcerowicz. Ceea ce nu am făcut noi, ce a făcut Balcerowicz în Polonia, trebuie să facem acum", i-a spus Băsescu lui Jerzy Buzek.

Leszek Balcerowicz este autorul celebrului plan polonez de reforme economice, despre care scriam aici, cunoscut sub numele de terapia de şoc. Acest program, denumit simplu planul Balcerowicz, lansat în anii '90, a prevăzut o serie de reforme care ţinteau hiperinflaţia şi redresarea bugetului de stat.

Preţul celor mai multe bunuri de consum nu au mai fost controlate, iar creşterile salariilor bugetarilor au fost limitate. Balcerowicz a adoptat foarte repede convertibilitatea internă a zlotului, ceea ce a condus la creşteri masive de preţuri şi a obligat companiile de stat să devină competitive. permitea întreprinderilor de stat să declare falimentul, interzicerea finanţării bugetului de stat de către banca centrală. De asemenea, Balcerowicz a abolit creditarea preferenţială a companiilor de stat, a introdus taxa unică şi a permis companiilor şi persoanelor fizice străine să investească în Polonia şi să-şi exporte profitul în afara ţării.

Majoritatea economiştilor sunt de acord cu faptul că, fără terapia de şoc implementată de Balcerowicz, care a sacrificat bunăstarea pe termen scurt în favoarea creşterii economice pe termen lung, Polonia ar fi fost o ţară mult mai săracă.

Balcerowicz a fost viceprim-ministru şi ministru de finanţe în guvernul Poloniei, în perioadele 1989-1991 şi 1997-2000 şi preşedinte al băncii centrale a Poloniei din anul 2000.

Din păcate, autorităţile române nu au fost capabile să adopte reforme structurale hotărâte la timpul lor. Traian Băsescu face recurs la istorie în condiţii de severă criză economică, dar, din păcate, clasa politică din România nu a fost niciodată pregătită să aplice asemenea reforme. Sistemul clientelar bine împământenit este ţinut cu dinţii de clasa politică românească. Aplicarea unui plan Balcerowicz în România ar cere voinţă politică, care, cel puţin acum, nu există.

Notă: Acest articol a apărut şi pe Ziare.com.

1 comentarii:

VictorCh

Lasand deoparte faptul ca foarte probabil NICI EL nu e convins ca ar vrea s-o faca, ci mai mult da din gura degeaba, da' si daca el ar vrea - ailalti l-ar lasa? Ca degeaba ar da el (sa admitem) ordinul corect de acolo de sus, ca pana ajunge "jos" sa fie pus in aplicare, ordinul ala e rastalmacit si intors si rasucit de nu-l mai recunosti. Da' si daca si-ar gasi gealati de incredere pe care sa-i puna la treaba pt aplicat ordinul - ACUM, ORICUM tarziu (si in plus in plina criza - atat la noi cat si la ceilalti) isi gaseste el sa faca taieri si sacrificii, si sa mai si spere ca vor fi eficace, cand nici nu mai are CU CE (financiar) sa sustina lupta asta?
"Celalalt" o facuse cand era singurul care o facea, cand avea rezerve, cand in jur toate celelalte economii duduiau si pe de o parte ii absorbeau partial surplusul de forta de munca nefolosita si pe alta il ajutau a economia condusa de el sa capete impuls, ei fiind interesati de comenzi (de comenzile lui la ei - ca piata de desfacere, si de comenzile lor la el - ca sursa...)
"Asta" - ACUMA s-a trezit (DACA s-o fi trezit), dupa ce au pradat totul (aproape)? Si CU CINE s-o faca, ca deja ORICUM sunt PREA MULTI pe picior de plecare, cu conditiile astea mizerabile care se prefigureaza?!?

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus