Cum va afecta majorarea TVA piaţa imobiliară?
Mai mulţi ziarişti m-au întrebat astăzi cum va afecta majorarea TVA piaţa imobiliară.
Dacă acest lucru nu se va întâmpla, vom avea de-a face cu două mari categorii de consecinţe.
Consecinţe directe
Înainte de toate, există o necunoscută. Nu se ştie dacă s-a decis desfiinţarea cotei reduse de TVA de 5%, aplicabilă imobilelor noi, în anumite condiţii. Dacă această cotă s-ar mări la 24%, cota principală de TVA, ar fi un dezastru pentru dezvoltatorii imobiliari. Mulţi dintre ei au redus preţurile până la limita suportabilităţii. O asemenea mărire ar însemna pentru mulţi dintre ei falimentul.
În ceea ce priveşte imobilele vechi, având în vedere că majoritatea tranzacţiilor din această categorie sunt făcute de persoane fizice, nu va exista o consecinţă directă, ştiut fiind că tranzacţiile imobiliare între persoane fizice nu sunt purtătoare de TVA, în cazul în care tranzacţiile nu au caracter comercial.
Consecinţe indirecte
În această categorie, cele mai importante consecinţe sunt:
1. Dată fiind valutizarea pieţei imobiliare, deprecierea leului faţă de principalele valute, asociată măririi TVA şi neîncrederii în economia românescă, va conduce la creşterea semnificativă a preţului imobilelor în lei, în condiţiile în care preţul în euro s-ar menţine neschimbat.
2. Aceeaşi depreciere a leului va conduce la scumpirea ratelor la creditele ipotecare, ceea ce va conduce la creşterea cotei creditelor neperformante şi la numărul executărilor silite, ceea ce va mări oferta pe piaţa imobiliară.
3. Mărirea cotei de TVA şi micşorarea salariilor bugetarilor vor conduce la o micşorare a cantităţii de bani disponibile pentru investiţii imobiliare.
4. Incertitudinea generată de instabilitatea politicilor fiscale ale statului român va face ca investiţiile să fie inhibate, inclusiv la nivelul pieţei imobiliare.
5. Inflaţia generată de mărirea cotei de TVA va eroda disponibilităţile în lei, ceea ce va face decizia de investiţie imobiliară şi mai dificilă.
În ansamblu, măsurile de austeritate vor întârzia revenirea pieţei imobiliare cu cel puţin un an.
Actualizare: Conform Hotnews.ro, prim-ministrul Emil Boc a anunţat că nu se vor modifica cotele reduse de TVA: "Cotele reduse de TVA rămân valabile şi după 1 iulie. Asta ce înseamnă? La construcţia de locuinţe, TVA-ul rămâne în continuare 5% pentru acele locuinţe cu caracter social până în 100-120 metri pătraţi. De asemenea, TVA, ca şi cotă redusă, nu se modifică la medicamente, unde rămâne cota de 9%. La fel la ziare, reviste, aşa cum era şi până în momentul de faţă."
1 comentarii:
"Limita suportabilităţii" e atinsă de cei care n-au ce mînca, pt că sistemul (celor care aruncă mîncarea la gunoi) a avut grijă să "externalizeze costurile" tot către cei care produc... Aşa aveţi voi agenţii (printre alţii) posibilitatea să întoarceţi banii cu lopata... externalizînd suferinţa către periferia societăţii globale. Have no fear, periferia creşte, şi cînd o să vă-nghită, o să vă rupă capu' ;-)
Trimiteți un comentariu