De râs: 5.900 de infracţiuni de evaziune fiscală constatate de poliţişti în perioada ianuarie-mai 2010
Potrivit unui comunicat remis astăzi de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), structurile specializate ale Poliţiei Române au constatat, în primele cinci luni ale anului, peste 5.900 de infracţiuni de evaziune fiscală, înregistrându-se o creştere de 28,69% faţă de perioada similară a anului 2009, peste 4.700 de persoane fiind suspectate.
În aceeaşi perioadă, Poliţia Română a soluţionat 1.324 de dosare penale prin propunere de trimitere în judecată, sub acuzaţia de evaziune fiscală, cu 69,25% mai multe decât în primele cinci luni din 2009.
Sunt citate şi cele mai frecvente forme ale evaziunii fiscale:
- neînregistrarea în totalitate sau în parte a veniturilor realizate,
- înregistrarea de cheltuieli fictive, îndeosebi sub aspectul prestărilor de servicii (management, marketing, know-how, consultanţă),
- majorarea cheltuielilor prin înregistrarea în contabilitate de documente de provenienţă a marfurilor şi serviciilor cu preţuri nereale, în scopul diminuării TVA de plată şi a impozitului pe profit,
- reţinerea şi nevirarea în termenul legal a impozitelor cu stopaj la sursă.
După cum scriam în aticolul Ce este şi cât este evaziunea fiscală în România?, economia subterană din România se cifrează undeva între 21% şi 40% din PIB, adică aproximativ 20-40 mld.€.
Bilanţul pe primele cinci luni ale anului 2010 privind combaterea evaziunii fiscale sunt ridicole faţă de amploarea fenomenului.
1 comentarii:
oricare economist (sau om cu capul pe umeri) isi da seama ca-n tara in care platile cash detin 90% din pondere evaziunea fiscala are dimensiuni majoritare fata de finantele oficiale.
Trimiteți un comentariu