Guvernul împrumută autorităţilor locale 360 mil.€ cu dobândă de 6,25% pe an - Reflecţii economice

joi, 17 iunie 2010

Guvernul împrumută autorităţilor locale 360 mil.€ cu dobândă de 6,25% pe an

Prim-ministrul Emil Boc a anunţat azi că Guvernul României va împrumuta autorităţile locale cu 360 mil.€ pentru plata facturilor de bunuri, servicii şi lucrări prestate de firme private, care, la rândul lor, au datorii la bugetul de stat.

Se naşte o mare nedumerire: este vorba de plata doar către firmele private care au datorii la stat dintre furnizorii privaţi ai statului? Dacă este aşa, înseamnă că se produce o discriminare intolerabilă. Până acum, statul a refuzat sistematic să compenseze datoriile acestor firme către bugetul de stat cu datoriile pe care însuşi statul le avea către ei.

Şmecheria a fost utilizată pentru încadrarea în cheltuielile maxime convenite cu Fondul Monetar Internaţional pentru T1 2010. Au rezultat arierate ale statului către firme private în valoare de 1,5 mld.€. Aceste arierate, împreună cu micşorarea sumelor destinate investiţiilor, au condus la încadrarea cheltuielilor sub plafonul convenit cu FMI.

În legătură cu nivelul dobânzii, de 6,25% pe an, egală cu dobânda de politică monetară, este de mirare faptul că ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, ţipă că băncile comerciale cer dobânzi exorbitante când creditează statul, dar statul însuşi practică o dobândă mare faţă de autorităţile locale.

Notă: Acest articol a apărut şi în Ziare.com.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus