De ce Ungaria poate şi România nu? - Reflecţii economice

vineri, 18 iunie 2010

De ce Ungaria poate şi România nu?

Astăzi se află în vizită în România Semjén Zsolt (în fotografie), vicepremierul Ungariei. În cursul convorbirilor cu oficialităţile române, Semjén Zsolt a făcut referiri la măsurile de austeritate adoptate în Ungaria, aflată în adâncă criză economică.

Aşa cum scriam în articolul Va urma Ungaria Greciei?, noul guvern format de Viktor Orbán a găsit o situaţie dezastruoasă a finanţelor publice ale ţării. Vicepreşedintele FIDESZ, Lajos Kósa, totodată primar al oraşului Debrecen, a declarat la o conferinţă pe tema dezvoltării sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii organizate de cotidianul Napi Gazdaság, conform cotidianului Portfolio: "Se pare că scopul nostru actual este să nu intrăm în incapacitate de plată; există o şansă mică de a evita soarta Greciei, deoarece situaţia este mult mai gravă decât credeam."

În această situaţie, guvernul Ungariei trebuie să ia măsuri ferme de reducere a cheltuielilor bugetare. Printre altele, salariile din sistemul public vor suferi reduceri drastice.

"Noi am obligat ministerele să nu micşoreze salariile din sănătate şi educaţie, ci să-şi îndrepte atenţia spre birocraţie. Sunt convins că România ar trebui să ia măsuri foarte urgente", a declarat Semjén Zsolt.

România, care a fost pusă în situaţie de a face şi ea reduceri drastice ale cheltuielilor bugetare, a decis prin intermediul guvernului Boc să reducă salariile de-a valma, nediferenţiat, în sectorul bugetar. Iată că Ungariei nu i s-a părut prea complicat să protejeze educaţia şi sănătatea.

Mai mult decât atât, guvernul Ungariei a decis să nu se atingă de pensii. Se aude oare şi la palatul Victoria?

Notă: Acest articol a apărut şi în Ziare.com.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus