Mitul locuinţelor noi la 400 €/mp - Reflecţii economice

miercuri, 16 iunie 2010

Mitul locuinţelor noi la 400 €/mp

Ca urmare a publicării articolului De ce trebuie să ne aşteptăm în continuare la scăderea pieţei imobiliare? de către Ziare.com, un cititor cu pseudonim mă apostrofează:

Atâta vreme cât preţul de producţie se situează undeva pe la 400-500 €/mp şi rechinii vor să vândă cu 1200, e clar că mai e loc de scăzut.

Trec peste realitatea celor care se ascund în spatele anonimatului şi dau lecţii în domenii la care nu se pricep deloc.

În esenţă, preţul unei construcţii noi are următoarele componente:

1. costul terenului;

2. costul utilităţilor;

3. costul construcţiei;

4. profitul dezvoltatorului.

Acestora li se mai adaugă multe alte costuri, cum ar fi cele legate de autorizaţii şi avize şi cele legate de promovarea imobilului şi comisioanele agenţiilor imobiliare.

Numai că cei care fac afirmaţii ca cea de mai sus nu au în cap decât preţul construcţiei. De parcă imobilul este construit în aer şi nu are nevoie de apă, canalizare, încălzire, gaze naturale şi electricitate şi nici de certificat de urbanism, autorizaţie de construcţie, proiect, etc.

Este foarte uşor de scris fără să te pricepi şi fără să gândeşti.

23 comentarii:

Anonim

Dar nici tu nu gandesti mai departe de logica celor 1200 de eu.
la 1500 de eu/mp daca tu vinzi pe 100 de m acelasi apartament de 15 ori cat ajunge m patrat?
la un profit normal de 10% (cu toate ca si asta e imens in constructii) rezulta ca o 1080 de eu mp este pretul de constructie cu toate daravelele?
chiar asa sa fie in conditiile in care rar mp construit intr-un ansamblu asa zis rezidential rar trec peste 450 de eu?
conectare la utilitati si infrastructura sa ridice pretul constructiei cu 100%+
vezi poate te retinem din studiul economic aprofundat si din urmarirea emisiunilor de promovare de pe Realitatea TV
daca am gresit cu ceva te rog sa ne edifici cu peiorativele de rigoare.

Anonim

1. Teren de 1000 eur/mp, POT 80%, S+P+10. 1000/0,8/12 = 104 eur
2. 200 eur/mp construit costa in camp. Terenul nostru nu e in camp (costa 1000 euro), dar hai, de dragul argumentatiei.
3. 450 eur/mp
4. Indirecte - ai uitat de ele (proiectare, management proiect, marketing, promovare): 50 eur / mp construit.

104+200+450+50 = 804.

Nu vinde orice suprafata construita cu 1200, dar mai vinde si locuri de parcare in curte, la subsol, etc. Presupunem ca media e totusi 1200.

5. Profitul dezvoltatorului: 1200-804 = 396. (396/804)*100 = 50%.

Calculele mele de costuri sunt foarte generoase, utilitatile nu au cum sa coste atat la un teren scump sau invers, terenul e mult mai ieftin. Si indirectele sunt generoase.

Deci, de ce e prost anonimul acela? Hai mai bine sa invatam o noua sintagma. Pe litere: s-p-e-c-u-l-a i-m-o-b-i-l-i-a-r-a.

Ion Radu Zilişteanu

@bladhaund Ia încearcă să calculezi cu POT 60% sau mai mic, cu un CUT mai mic, ceea ce poate însemna P+3, să vedem cât mai este marja de profit.

Dacă citeşti mai bine textul, vei vedea că nu am uitat de cheltuielile indirecte, unde, de fapt, mai intră şi altele, printre care costul banilor împrumutaţi, care poate fi semnificativ.

Tuturor celor care fac astfel de calcule, le recomand să se apuce de această afacere, adică să facă "speculă imobiliară", cum spui tu, în loc să dea sfaturi altora.

Anonim

POT 60% sau mai mic, CUT de P+3 nu sunt compatibile cu 1000 eur/mp. Pretul corect la acestea este sub 400 / mp si nici utilitatile nu costa 200 / mpc.

Nu inteleg de ce te faci ca nu ai stii, esti doar perfect constient ca marja de 50% este una de pornire pentru "investitiile" imobiliare de pe la noi. 100% fiind una mai uzuala.

Cip

Nuuuuuu, eu nu vreau sa ma devin speculator.
Eu vreau sa ma fac jurnalist cu specializarea economie si sa ma dau mare ca fac calcule si pot injura cititorii cu riscul de a deveni penibil in situatii clare de dezinformare.
De unde scoti preturile astea domnule jurnalist?
Vreun deviz de constructie ai vazut vreodata?
Te rog frumos abtine-te sa mai indrugi porcarii la adresa cititorilor pentru ca este evident ca esti rau voitor si nu mai da sfaturi pe imobiliare daca nu te pricepi.

Anonim

Ma scuzati, acum am vazut de ce vorbesti aberatii esti dependent de imobiliare si esti fortat sa aberezi referitor la preturi, imi pare ca am citit blogul asta pana acum, hai spor la papat din mana speculatorilor.
Doamne cum nu au oamenii un pic de scarba de ei cand gandesc prost si pe dos intentionat.

Anonim

CAND MA UIT LA CHIBITII "ANONIMI" DE MAI SUS, IMI DAU SEAMA DE MERGE rOMANIA CUM MERGE. ORICUM NU ERA MARE NEVOIE DE ALTA CONVINGERE, DAR PARCA SPERI CA IN TIP DE CRIZA OAMENII SA DEVINA MAI GRIJULII CU AFACERILE SI NU MAI INVIDIOSI. AUZI - PROFIT "NORMAL" 10%, CARE ORICUM "ESTE ENORM IN CONSTRUCTII". STIMATE DOMN - IN rOMANIA INFLATIA BATE BINE 5%, IAR UN PROIECT SE INTINDE PE MINIM 2 ANI. ASTA INSEAMNA CA LA "NORMALUL" DE 10% DE FAPT INVESTITORUL IEWSE IN PAGUBA. IN LOC SA CALCULEZI ALTORA "PROFITUL" MAI BINE TRECI MATALE LA TREABA. ..... AUCHHHHHH ! E CAM GREU, CA DEEE, TREBUIE SA SI MUNCESTI. ASA... E SIMPLU SA ARUNCI PROSTII PE FORUMURI.

Anonim

@bladhound
"specula" nseamna sa iei fasolea cu 1 leu la marginea orasului si sa o vinzi cu 2 lei in piata rahova sau Obor. Cand muncesti 1, 2 sau 3 ani la un proiect si te ciorvaiesti cu vreo cateva zeci de sau sute de "clienti", te vei minuna cum de te multumesti cu 50-60%. care oricum sunt cam efemeri, dupa cum se constata in ultimii 2 ani. Dragi compatrioti (probabil bugetari...), trebuie sa treceti in privat pe banii vostri, sa incercati sa va tineti agfacerile si familiile si apoi sa vedeti ce interesant si odihnitor este sa iti faca altul calculele. unul care in viata lui nu s-a gandit decat cum sa isi cheltuiasca salariul datorat unuia sau altuia dintre "speculatorii" privati.... apropo...taierile astea de salrii stti de ce au aparut, nu-i asa? pentru ca ati inceput sa va uiati la profitul altora.... asa au dat vreo 250.00 de firme faliment, si tot de aia probabil ca in 2 ani vreo 250.000 de bugetari isi vor dsa coate sa dea interviuri la patroni...

Anonim

Pretul abordabil de catre populatie 2 cam conf1 dec 55 mp 35000 euro..

Anonim

Prietene anonim, nu suntem cazuti din luna. Eu, cel putin, sigur nu. Marje de profit de 50-70% sunt uzuale numai in consultanta, unde vorbim de cifre de afacere mici si cheltuieli foarte putine.

Un domeniu unde avem o cifra de afaceri specifica mare, unde sunt implicati sute de oameni intr-un proiect, unde munca este integral contractata catre altii si, mai ales, unde sunt atat de multe cheltuieli nu are cum sa functioneze in mod sustenabil cu astfel de marje de profit. Pur si simplu contamineaza restul economiei si se traduce intr-o bula speculativa, asa cum s-a si intamplat pe toata planeta.

La noi bula a fost primordial imobiliara. Te rog nu ma mai jigni povestindu-mi cum este un profit "normal" sa iei un teren azi si peste 1 an sa-l vinzi dublu. Sau sa cumperi un camp cu porumb si sa vinzi apartamente "de lux", cu marja de profit de care-ti spuneam.

Firmele (de constructii si nu numai) care lucreaza cu guvernul american au o marja de profit impusa de 5%. Asta ca sa nu mai zici ca nu stim cum e si pe la altii.

Chiar si in Romania, as vrea sa vad eu vreun constructor care vine cu un deviz unde si-a bugetat un profit de 70% si castiga vreo lucrare.

Sa-ti intre bine in cap: ceea ce reclam eu este o practica neloiala fata de restul mediului de afaceri, pe care pur si simplu l-ai nenorocit inducand bula speculativa prin aceste practici pe care nu ma feresc sa le numesc nerusinate.

Cei care au dat faliment au cazut in primul rand din cauza bulei ce s-a spart. Tu si restul speculantilor ati umflat bula. Esti si tu responsabil pentru situatia de fata.

Nu e niciunde vorba de ura fata de patroni sau de mediul privat. Doar le spunem speculantilor pe nume.

Si ceea ce reclam eu aici este ca speculatii si sustinatorii lor barem sa aiba bunul simt sa tina capul plecat si ciocul mic. Sa nu mai vina sa ne povesteasca cum o duc ei greu. Cum muncesc mult. Nu ai tu habar cum e sa ai o marja de profit de numai 1%. Aia se numeste munca, nu chestia cu "toate creşte" "n-are cum să mai scază" pe care o tot cântaţi.

Pe mine nu ma interesează care e pretul abordabil sau cat isi permit unii sau altii sa plateasca. Am curajul sa spun ca astfel de marje de profit sunt anormale si nerusinate intr-o economie concurentiala.

Cip

Ce imi plac mie sacalii care posteaza anonim si dupa ne invata cum sa facem afaceri.
Lucrez in privat si nu depind de imobiliare.
TU ai necazuri cu clientii pentru ca si 90% dintre antreprenori ati avut in vedere doar profitul si nu satisfactia clientului.
Nu exista proiect in Bucuresti care sa nu aiba probleme de la conectarea la utilitati pana la alinierea usilor de la lift.
Nu mai vorbesc ca unele proiecte au rpobleme de rezistenta, nerespectari de norme de siguranta etc
Spuneti-mi si mie cum poti justifica intr-o afacere de constructii un profit de 50%+?
Nu imi pare bine ca aveti sute de apartamente pe stoc dar nu se poate sa sustii niste preturi aberante.
Voi marii afaceristi care ati umflat preturile ne-ati blocat accesul la apartamente la preturi rezonabile.

Anonim

Nimeni nu isi propune sa jigneasca pe nimeni (sau asa sper, cel putin), dar matematica e dureros de simpla.... daca veti imparti 50-60% in 3 ani (durata normala a unui proiect - pentru ca 1 an dureaza achizitia terenului si proiectul, 1 an constructia si 1 an inchiderea si garantia totala) veti constata ca profitul anual este de 16-20%. Si daca aveti bunavointa sa tineti cont de inflatie si de ridicarea tuturor preturilor din piata (facilitati, servicii, manopera, materiale) veti constata ca 100.000E "din" 2005 nu mai erau deloc egali cu 100.000E din 2008, motiv pentru care este corect ca profitul sas calculeze la valoarea banilor (adica CE POTI CUMPARA cu ei) din 2005. Si, nu, nu ma insel, dar la adapostul "demascarii speculantilor" (sablonul asta este preluat din anii 1947-1951) de fapt va strigati pur si simplu satisfactia falimentului altora. Altii care, prin bule sau prin baloane sau ce vreti voi, totusi au adus o crestere economica reala. au creat locuri de munca, au platit salarii grase (un muncitor calificat incasa 3000 lei/luna) au platit taxe. Nu inultima instanta vreau sa lamuresc ceva : nu sunt antreprenor sau dezvoltator, ci doar "economist". Iar decat sa fiu "bladhaund" (stim ce inseamna, da?) prefer sa imi recunosc conditia de "anonim".

Anonim

1. Daca proiectul dureaza 3 ani, atunci nu ai costurile presupuse de mine, ci unele mai mici. Eu am calculat pe costuri maximale. Deci marja este cat, 100%? Mai mult?
2. Cresterea preturilor la materiale si la alte prestatii este indusa de cresterea preturilor tale de vanzare si nu invers! Mai intai au existat prestatii ieftine, tu ai incorporat in produsul tau aceste prestatii, apoi ai crescut pretul de vanzare si abia in ciclul urmator au crescut si ei pretul prestatiilor. Cresterea "lor" a fost mereu cu un pas in urma cresterii "tale", nu ne mai aburi, tu intotdeauna ti-ai conservat marja. In plus, tu ai indus cresterea, nu ai de ce sa te plangi. Ba, mai mult, si preturile tale de vanzare cresteau odata cu trecerea timpului, asa ca 1200/mp era in 2008 pret modest.
3. Crestere "reala" prin bula speculativa? No comment.

Mai zi-ne, d-le sau d-na economist, ca esti distractiv(a). Incerci sa inventezi o economie noua. Zic ca pe langa conditia de anonim sa ti-o asumi si pe cea de speculant. Nu e vorba de demascare, e pur si simplu spus pe nume. Speculanti au existat intotdeauna si intotdeauna li s-a spus pe nume. Nu am vreun motiv sa fiu bland cu cei ca tine, caci voi sunteti principalii culpabili pentru caderea din 2009. Si vina ta, de speculant, este ca ai impins in scadere si domeniile sustenabile si care operau cu marje normale intr-o piata maturizata. Din cauza ta, multe business-uri au luat o pauza de 1 an din cresterea normala, lenta, sustenabila si au trebuit doar sa supravietuiasca. Fiindca tu "ti-ai permis" sa ai o crestere fulminanta, dar fara fundamente reale.

Si da, imi strig satisfactia pentru falimentul unor entitati care sunt departe de a aduce plus valoare in economie. Voi ati adus numai contaminare si dezechilibre, pe toate pietele. Dai exemplu cu piata muncii? Tu dai un exemplu de dezechilibru ca un fapt pozitiv? Un salariu care nu e corelat cu productivitatea, ci cu specula beneficiarului lucrarii? Da, e bine sa dispareti din piata, pentru ca noi, ceilalti, sa ne putem vedea de treaba in conditii normale.

Chestia aia cu plata taxelor e vreo virtute sau care-i treaba? Ai mai fi vrut sa lucrezi si complet ilegal?

Anonim

.1. au fost constructori care au marit preturile continuu. corect, si probabil ca aia sunt acum cei in faliment. Cine si-a fixat un pret si s-a tinut in el acum nu are apartamente goale.
2. regret ca ai senzatia ca sunt vreun constructor disperat in piata asta. regret ca pur si simplu nu intelegi pozitia mea - de simplu particpant la actul economic in sine. Pur si simplu o economie in care se gasesc locuri de munca bine platite, in care ai buget de concedii, in care nu transpiri sa iti achiiti ratele, chiar daca este o economie in care casele sunt foarte scumpe (dar accesibile usor), imi place mai mult decat aceasta stare de lucruri, in care casele "ieftine" sunt de fapt imposibil de cumparat, in care nesiguranta painii cotidine ne trimite la spitalul de boli psihice. Dar poate tie iti face placere aceasta stare de lucruri. Motiv pentru care ma gandesc ca esti un bugetar bine platit. Lucrurile stau intre alb si negru : economia "duduie" avem bani dar avem preturi mari, economia este muribunda, avem ce avem azi : greve, blocari de strazi, "oferte promotionale" inaccesibile, taieri de toate felurile. Utopicii isi inchipuie ca ar fi posibila o economie in care banii sa curga si preturile sa fie similare celor din aceasta perioada. IMPOSIBIL. De ce nu te uiti la dealerii de masini care acum ofera masini la 40% din pretul de acum 2 ani? Iar masina e un bun de folosinta restransa (3-5 ani), asa ca aceasta "specula" este de fapt dura si nesimtita. Plus ca nu aduce bani in tara ci ii scoate si ii trimite la fabricile de peste mari si tari .
cand nu o sa mai existe cetateni care sa se uite la profitul altora, ci doar la ce fac ei in viata atunci si Romania va fi Elvetia sau Norvegia (vorbesc de tari sanatoase economic, caci Germania / visul romanilor/ este si ea varza).

Anonim

Am inteles. Iti pare rau ca nu mai ai salariul acela mare din trecut, si ca, in general, nu-ti mai permiti sa consumi (alta duda, masina = "bun de folosinta restransa"; mai deschide si tu o carte, vezi ca e bun de folosinta indelungata, are durata normata de viata de minim 10 ani). Problema ta ca esti in groapa, reorienteaza-te spre un domeniu sustenabil, nu mai sta in cel speculativ.

Mie imi place mai mult acum pentru ca pot sa negociez si sa inchei un contract de inchiriere pe o hala sau pe un birou pentru o perioada rezonabil de lunga si la un pret cinstit, pot sa-mi planific o constructie la un pret corect si am o minima certitudine ca nu o sa-mi ceara maine constructorul bani in plus pentru ca "toate creste" si pot sa si angajez niste profesionisti, platiti in mod cinstit si corelat cu productivitatea acestora, fara riscul ca maine sa-mi râdă in nas deoarece ei se duc sa se faca agenti imobiliari sau directori de vanzari la un speculant imobiliar si ala ii plateste triplu, doar fiindca poate, din specula.

O tii una si buna, ca ce bine era atunci. Nene, intelege odata ca era bine numai pentru speculanti. Pentru restul (cei care produc sustenabil) nu era prea bine si tocmai voi, speculantii, ati generat caderea. Asa ca asuma-ti vina si nu mai incerca sa dai lectii celor care chiar au activitate corecta.

Si inca o duda antologica: "case foarte scumpe dar accesibile". Asta are loc numai in capul unui speculant imobiliar, ca sa isi justifice preturile astronomice.

Nu mai confunda constructorii cu dezvoltatorii imobiliari. Constructorul construieste, dezvoltatorul vinde. Specula e la cei din urma, primii sunt niste victime ale speculantilor, la fel ca si ceilalti. Constructorul care stie sa-si organizeze o afacere, traieste multumitor si azi. Restul erau de umplutura, satisfaceau o cerere nebuna, generata de o piata nebuna. Altfel spus, erau prea multi constructori pe metrul patrat in aceasta tara, construind toti o spirala nebuna de crestere a preturilor din... nimic.

Anonim

discutiei i-ai generat o personala din pacate. fiecare are un punct de vedere, al meu este cvasi-general in timp ce al tau este strict interesat si personal. "mie imi convine mai mult acum" - spui tu. Din pacate tu esti un fenomen care este in crunta discordanta cu poporul roman. Poporul roman nu se simte deloc bine in acest moment. Dar - la fel de adevarat este ca daca ai avut probleme cand altii se simteau bine este normal sa ai tu acuma relaxare. este o legitate ciclica. Insa cu atat mai mult trebuie sa fi pregatit pentur intoarcerea epocii de crestere economica. Pentru ca nu o sa tina criza asta la infinit. M-as bucura sa fi "productiv" - sa inchiriezi hale si sa "construiesti", dar nu esti din zona aia pentru ca daca ai fi din zona privatului ai avea probleme mari la desfacerea "productiei".Degeaba inchiriezi hala la jumatate de pret daca desfacrea numai este nici 25% din ce era acum 3 ani. dar poate ca produci asfalt pentru autostrazile romanesti....Iar unele din afirmatiile tale sunt chiar provocatoare de ras : cine tine o masina timp de 10 ani? Cunosti pe cineva? Aaaaa, ca life-time-ul e de 10 ani - e altceva. Dar fenomenul de "folosinta" este dat exact de termenul de pposesie si utilizare. daca media de posesie a unui bun este de 3 ani - inseamna ca respectivul bun este de folosinta restransa.

Anonim

O astfel de discutie este revelatoare pentru un anumit mod de gandire. Nu este o coincidenta ca "marja de profit 50-100%", "case foarte scumpe dar accesibile" si "masina bun de folosinta de scurta durata" vin de pe aceeasi linie de gandire.

Una se inlantuie cu cealalta si ne arata conculzia pe care am prezentat-o de la inceput: lacomie, specula, distrugerea mediului de afaceri sustenabil si inlocuirea cu o bula speculativa.

In afara de cei implicati in imobiliare, restul economiei saluta reducerea marjelor speculative si intoarcerea la fundamente. Dupa cum am aratat, tot acelasi rest al economiei condamna speculatorii si ii identifica ca responsabili pentru declinul din 2009 (pentru unii din 2008, pentru altii si in 2010). Niste ani pierduti, doar fiindca oameni cu asemenea conceptii s-au ridicat si au dominat piata, in dauna productiei pe baze sustenabile.

Deci nu ma mira nici trimiterea mea in randul bugetarilor, nici in randul actorilor economici care nu sunt in stare sa se descurce printre speculanti. Inconsecvenţa este o trăsătură definitorie a acestui tip de speculă care a avut loc. Este doar o alta faţetă a practicii "de afaceri" de acum doi ani: "Fraiere, preţul ală era săptămână trecută, tu nu ştii că toate creşte?". Ceea ce nu ştia speculantul era şi că "toate descreşte" şi acum stă şi încearca sa ne convinga cine sunt baietii buni, care "dădea de lucru la oameni, maică". Doar că oamenii nu au priceput ca acum nu mai au de lucru tocmai fiindca s-au bucurat sa lucreze pentru speculanti vremelnici.

Plusvaloare? Ce e aia?!! Blocuri în câmp, frate, betoane prin toate parcurile şi grădinile, astea "e afacerile!!!". Aici e creşterea, cu locuri de munca temporare si sezoniere si cu fraierirea clientilor, ca "n-are cum să mai scază!!!".

Anonim

DUPA 7 ANI DE STRESS IN JUNGLA IMOBILIARULUI ROMANESC,AM AVUT TARIA SA RENUNT...URRAAA!!!
AM SCAPAT DE TOATE AFIRMATIILE STUPIDE ALE "CLIENTILOR DASTAPTI" CU BANI PUTINI SI CU FITE,DE TOT STRESS-UL CE IL IMPLICA ACEASTA MUNCA CU OMUL,PENTRU CARE FACI ZILNIC EFORTUL DE A-L SERVI IREPROSABIL SI PENTRU CARE NU REPREZINTI DECAT UN...RATAT DE AGENT!...BLEAHHH!...M-AM SATURAT SA VAD COLEGI DE BREASLA INCAPABILI DE PROFESIONALISM DAR AVIZI DUPA COMISIOANE "GRASE"...
AM PREFERAT CARIERA IN LOCUL BANILOR,INSA AICI IN ACESTE VREMURI SI CU ASEMENEA CLIENTI,CA DOMNIILE ANONIMILOR DE MAI SUS,E IMPOSIBIL DE CONTINUAT!...SUCCESURI LA TRANZACTII,DRAGILOR!!!

Pupaza Grigore-Octavian Accent Imobiliare Iasi

E greu de inteles ca de fapt " pretul corect" pe piata este stabilit de fapt de cerere si oferta? Nu degeaba a zis cine a zis ca :"nu-i nebun acel ce cere ci acela care da..." . Cam asa stau cel putin teoretic lucrurile. Indiferent de produs sau serviciu "pretul corect se stabileste" pentru acel moment acolo unde se intalneste cererea si oferta. Oricum pe piata imobiliara cerererea - cea sustenabila - de apartamente este in scadere datorita puterii mici de cumparare a bietului roman de rand, si astfel cei care vand apartamente, garsoniere, camere de camin, case, vile, corpuri de casa, spatii sau terenuri sau apropiat si se vor mai apropia de "pretul corect" presati de posibiliatatile din ce in ce mai reduse ale celor care inca mai pot cumpara aceste apartamente.Preturile se mai pot tine pe piata si artificial in anumite situatii si circumstante.- va urma -

Pupaza Grigore-Octavian Accent Imobiliare Iasi

Daca sa presupunem ca a-ti fi proprietarul unei mine de diamante si a-ti avea cateva mii sau zeci de mii de carate ale acestor diamante a-ti vedea ca am dreptate. De ce sa vand ieftin cand pot sa fac depozit undeva intr-o banca si astfel fac ca pretul sa creasca ( artificial )asa cum imi doresc chiar daca as vrea sa vind tot dar am rabdare sau invat sa am rabdare, sau in unele cazuri se poate impune de catre cineva cu ceva cumva sa ai rabdare. Destept -nu? Ca si atunci cand detii un monopol faci tu pretul ala nesimtit si sa gasi cineva care sa vrea acel produs sau serviciu. Pe piata imobiliara s-au facut oarecum "aprovizianari sau depozite" de apartamente de la dezvoltatori de aceia care au contractat pentru specula apartamente mai multe cand preturile inca mai erau mai jos si apoi le-au cesionat din diverse motive inchipuite, pentru a scoate ulterior un profit, asta fiind bussines-ul lor( au adus in plus apartamentului ceva si l-au imbunatatit?). Si sa stiti ca multi fac speculatii financiare la bursa - asa si pe piata imobiliara s-au facut. Daca as fi un asigurator mare cu multe miliarde adunate de la asigurati, au unde as pune banii sa faca alti bani pentru mine? Acolo unde am un profie mai mare! Deci implicit si in imobiliare in toata lumea! Daca aurul nu ar valora atat cat vor unii sa credem ca valoreaza? Vedeti - totul e relativ. Iar pretul "corect e stabilit" intotdeauna de intalnirea cererii cu oferta.

Pupaza Grigore-Octavian Accent Imobiliare Iasi

Au vrut unii sa creasca valoarea acestor proprietati prin relaxarea creditarii la nivel macro, iar acum ei au inchis voit robinetul de banuti si au scazut preturile pentru ca nu mai sunt lichiditati. E trist dar au fost si vor mai fi "pierderi colaterale" - asumate care pentru unii vor fi muma iar pentru altii ciuma. Toti o duc greu undeva mai bine de 90%~95% iar ceilalti mult mai bine. Acum se schimba locul acestor bani, valori, proprietati, etc. Bani sunt dar se schimba buzunarul... In lume cam 50% din populatie traiesc cu 2 dolari pe zi in medie, din cauza lipsei de educatie financiara pe care din pacate nu o primim in scoli, pentru ca tot asa vor "ei". Ebine sa cumperi acum la pret mic si sa vinzi atunci e mare pretul. Cei care au bani/educatie financiara si informatii care sa le indice cand sa investeasca - o fac si gata. Noi astia obisnuiti, adica nu din clasa celor bogati sau foarte bogati daca putem sa ne strecuram e bine. Cine poate acum sa cumpre apartament sa o faca dar daca are posibiliatatea sa mai astepte un an se prea poate sa cumpere la un pret mult mai avantajos ca acum. La baza ierarhiei nevoilor umane adica a piramidei principiilor lui Abraham Maslow se arata ca toti avem nevoie de siguranta si confort si astea le putem avea in "cubul" nostru chiar daca e "mica" dar e a noastra aceasta casa - dulce casa! Iar in viata fiecaruia noi avem nevoie de un adapost si acoperis deasupra capului- pentru care toti am face foarte multe. Pentru un credit se plateste pana la 35~40 de ani daca cumperi o casa, pana la 5~10 ani o masina si 1~5 ani daca cumperi obiecte de folosinta indelungata.

Pupaza Grigore-Octavian Accent Imobiliare Iasi

Nu am uitat de dezbaterea dumneavoastra stimati domni, dar sunt si persoane care nu stiu cele prezentate mai sus(nu constientizeaza) si poate inca mai cred ca unele lucruri sau aspecte ale vietii ei le controleza 100%. Daca nu le-ar fi micsorat cineva acele salarii si nu ar face acele jocuri macro atunci ai ar fi fost dispisi sa plateasca in continuare acele preturi mari dar cum nu mai sunt acei bani care au cam inceput sa se volatilizeze din buzunarul lor, asta e - ei cumpara dupa puterea lor iar cineva care este dispus sa lase la pretul pe care acel cumparator il poate plati - se incheie inca o tranzactie. E simplu de vazut si prevazut cum vor evolua in viitorul apropiat pretul acestor proprietati. No money - no problem! Deci eu zic sa mai astepte cel care poate si peste ceva vreme va cumpara mult mai ieftin si avantajos ca acum. La banca care credeti ca e adevaratul activ? Terenul, casa, etc. sau omul/client care plateste dobinda este cel mai bun activ al bancii? Ei bine omul/client este activul bancii cel mai nepretuit. In rest doar discutam... si discutam. Pretul "corect" numai jucatorii din piata il fac si nu cei care stau pe margine si comenteaza sau observa incercand sa-l influenteze sau manipuleze cumva. Oricum, intotdeauna cinava va fi dispus mai devreme sau mai tarziu sa cumpere un aparament si cineva sa-l vanda. Pe piata in general agentii de vanzari /dealer-ii/brokerii imobiliari/etc. au fost uneori adorati iar alteori ponegriti, dar sa nu uitam ca acel brutar care face painea trebuie sa-si vanda marfa, si asta o face un agent/intermediar, care face ca lucrurile sa mearga in directia buna pentru toti, si uite asa se invart si rotitele economiei. E un ansamblu mult mai complex la care eu ma gandesc sa-l transcriu aici dar a-ti zice ca spun lucruri fara sens. E mult de discutat si de dezbatut...

Pupaza Grigore-Octavian Accent Imobiliare Iasi

De la Iasi cu respect va salutam dl. Zilisteanu Ion Radu si mult succes in toate! Multa sanatate la toti cititorii dumneavoastra! O zi buna sa aveti.Cu respect.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus