Aberaţii pe bandă: companiile de stat vor plăti impozit pe profit de 90% - Reflecţii economice

miercuri, 23 iunie 2010

Aberaţii pe bandă: companiile de stat vor plăti impozit pe profit de 90%

Companiile de stat vor trebui să-şi reducă cu 25% cheltuielile cu bunuri şi servicii şi nu vor mai avea voie să achiziţioneze maşini şi mobilier, interdicţie aplicată începând de anul trecut. "În plus, întreprinderile cu capital integral sau majoritar de stat vor trebui să vireze 90% din impozitul pe profit statului, spre deosebire de 50% ca până acum", a spus prim-ministrul Emil Boc, după şedinţa de guvern de astăzi.

O astfel de prevedere este total anti-economică şi absurdă. Mai mult decât atât, înseamnă că respectivele companii sunt doar instrumente de satisfacere a clientelei politice, atâta vreme cât funcţionează pe principii anti-economice. Proprietatea statului asupra companiilor în cauză nu înseamnă în mod automat excluderea lor din principiile economice de piaţă. Doar că acum statul acţionează ca şi cum aşa trebuie să fie.

Politica fiscală a început să intre în vrie. Pe lângă faptul că statul român nu a avut niciodată o filosofie fiscală coerentă, cu excepţia, poate, a cotei unice de impozitare, iată că criza economică a condus autorităţile să ia decizii aberante. Dar vom mai vorbi în zilele următoare despre modificările de fiscalitate ce vor intra în vigoare de la 1 iulie 2010.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus