Euro scade sub 1,19 dolari, pentru prima oară în patru ani
Ultimele evenimente de pe piaţa europeană au condus ca moneda unică europeană să scadă sub 1,19 dolari SUA, pentru prima oară în ultimii patru ani. Mai precis, în jurul orei 0.30 GMT, pe piaţa niponă, euro a atins minimul de 1,1888 dolari, nivel nemaiîntâlnit din martie 2006, după cum anunţă France Presse. Indicele Nikkei al bursei japoneze a scăzut cu 380,39 puncte până la nivelul de 9.520,80 puncte faţă de vineri, ceea ce reprezintă 3,84%, cea mai mare scădere din 2010 într-o zi de tranzacţionare.
Accentuarea acestei tendinţe a fost cauzată de declaraţiile oficialităţilor ungare, despre care scriam aici, despre situaţia dezastruoasă în care se găseşte Ungaria. De altfel, aceste declaraţii au condus la accentuarea scăderii euro faţă de dolarul american în ultimele trei zile. Reamintesc faptul că Lajos Kósa, vicepreşedinte al FIDESZ, partidul venit la putere în urma ultimelor alegeri parlamentare, a declarat: "Se pare că scopul nostru actual este să nu intrăm în incapacitate de plată; există o şansă mică de a evita soarta Greciei, deoarece situaţia este mult mai gravă decât credeam", conform cotidianului Portfolio.
Greg Gibbs, analist la Royal Bank of Scotland Group Plc în Sydney, a explicat că pieţele sunt îngrijorate de nivelurile excesive ale datoriilor şi există multe temeri privind situaţia băncilor europene. "Ungaria este doar un fir de pai adăugat pe cocoaşa cămilei", a spus Gibbs, citat de Business Week.
Pe de altă parte, Sunday Telegraph a realizat un sondaj printre 25 de economişti britanici, adresându-le o întrebare referitoare la soarta monedei unice europene, concluzia fiind că euro ar putea dispărea în următorii cinci ani, dacă actuala componenţă a zonei euro se va păstra. Astfel, 12 economişti dintre cei 25 estimează că zona euro nu va supravieţui în actuala formă, în timp ce opt consideră contrariul, iar cinci sunt indecişi.
Doi dintre cei opt analişti care estimează că moneda unică va rezista au declarat că această estimare se va îndeplini doar dacă cel puţin un membru al zonei euro va intra în incapacitate de plată a datoriilor. Andrew Lilico, economist şef la institutul de cercetare Policy Exchange, a declarat că există "şanse zero" ca zona euro să supravieţuiască în actuala componenţă. "Grecia va intra în mod sigur în incapacitate de plată. Există întrebarea dacă va trece printr-un fel de revoluţie sau lovitură de stat. Cred că există o probabilitate de unu la patru ca acest lucru să se producă în următorii cinci ani", a adăugat el.
Tim Congdon, economist la International Monetary Research, crede că Grecia, Portugalia şi probabil Irlanda ar putea părăsi zona euro, iar uniunea monetară s-ar putea dezintegra din cauza "fricţiunilor tot mai mari între Franţa şi Germania".
După cum se ştie, temerile legate de viitorul euro au dus la crearea unui mecanism de susţinere din partea UE şi FMI, în valoare de 750 mld.€, pentru prevenirea crizelor financiare în zona euro. Deşi iniţial înfiinţarea acestui fond a sporit încrederea pieţelor, euro s-a depreciat din nou, problemele Ungariei contribuind în mare măsură la neîncrederea pieţelor.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu