Război pe faţă BNR-Guvern: Mugur Isărescu acuză Guvernul că a minţit - Reflecţii economice

joi, 6 mai 2010

Război pe faţă BNR-Guvern: Mugur Isărescu acuză Guvernul că a minţit

La prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei de astăzi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost foarte încordat, aşa cum nu l-am mai văzut niciodată. Şi nu este doar o percepţie personală, ci este împărtăşită de multă lume. În esenţă, el a avut luări de poziţie foarte critice la adresa politicilor guvernamentale de-a lungul ultimei perioade.

Isărescu a acuzat Guvernul de minciună. El a declarat că promisiunile făcute până acum de guvernanţi, potrivit cărora veniturile bugetare vor creşte până la 39 la sută din PIB, au fost mincinoase. Guvernatorul BNR este de părere că aceasta este singura explicaţie pentru numeroasele eşecuri înregistrate de autorităţi la capitolul încasări la buget. Practic, Isărescu îi acuză de minciună pe ultimii miniştri ai finanţelor publice, Varujan Vosganian, Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu: „Cuvântul bun este – minicinoase – atunci când ne referim la angajamente de cheltuieli de 40% din PIB când veniturile sunt 30%.”

O altă afirmaţie a lui Isărescu: „A atinge ţinta de deficit ratând ţinta de arierate, mi se pare varianta cea mai proastă.” Cu alte cuvinte Guvernele succesive Boc au mistificat deficitul bugetar atât pentru anul 2009, cât şi pentru T1 2010. Este de-a dreptul suspectă valoarea deficitului bugetar pentru T1 2010: 8,22 mld.lei, cu numai 30 mil.lei sub ţinta convenită cu Fondul Monetar Internaţional. Aici s-a ajuns simplu: prin amânarea de la plată a obligaţiilor asumate guvernamental. Adică o rostogolire a deficitului bugetar în perioada următoatre. Cu alte cuvinte, tehnica tipic românească cu furatul căciulii.

„La fel de proastă este reducerea investiţiilor. Adică pentru a atinge ţinta de deficit bugetar, tăiem exact ceea ce nu ar trebui tăiat” este o altă afirmaţie a lui Isărescu. În T1 2010, cheltuielile de capital, destinate investiţiilor, au fost reduse cu 450 mil.€, ceea ce reprezintă 0,4% din PIB. Situaţia ar fi condus la oun deficit bugetar pentru T1 2010 de 2% din PIB, pe când Ministerul Finanţelor Publice a raportat doar 1,53% din PIB. Sunt de acord cu Radu Soviani care crede că datele MFP sunt măsluite. De altfel, execuţia bugetară pe T1 2010 a fost publicată extrem de târziu, adică pe 29 aprilie 2010.

În fine: „Necazul la noi este că a crescut datoria publică fără a stimula ieşirea din criză”, spune Isărescu. Adică îi acuză pe guvernanţi direct de risipirea banului public.

Enervarea lui Mugur Isărescu este explicabilă: în ciuda eforturilor BNR de a menţine echilibrele macroeconomice de care banca centrală este responsabilă, Guvernul s-a purtat iresponsabil în demersul de a gestiona România.

Desigur, limba vorbită de membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional a fost mult mai bine înţeleasă de reprezentanţii BNR decît de reprezentanţii Guvernului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus