Un nou abuz al ANAF, legat de redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit către organizaţii non-profit - Reflecţii economice

joi, 20 mai 2010

Un nou abuz al ANAF, legat de redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit către organizaţii non-profit

După cum se ştie, contribuabilii persoane fizice îşi pot redirecţiona 2% din sumele plătite ca impozit pe venit către bugetul de stat către organizaţii non-profit, respectiv asociaţii şi fundaţii. Iată că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) îşi continuă ofensiva de a nu plăti bani de la buget în baza unor prevederi legale. Astfel, ANAF a emis un ordin intern la data de 14 mai 2010 către Administraţiile Finanţelor Publice teritoriale, în care se stipulează că formularele 230 pentru redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit care sunt precompletate la punctul 2 nu sunt considerate valide. Acel punct 2 se referă la denumirea, codul unic de înregistrare şi contul bancar ale entităţii către care se face redirecţionarea cotei de 2% din impozitul pe venit.

Redau mai jos fragmente dintr-un comunicat comun al organizaţiilor Salvaţi Copiii România, Fundaţia pentru SMURD, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), World Vision România şi Motivation România.

"În Ordinul transmis Direcţiilor Generale ale Finanţelor Publice, se arată că veţi analiza cu atenţie respectarea instrucţiunilor de completare a formularelor, în special cele privind rubricile referitoare la denumire entitate, codul de identificare fiscală şi cont bancar, verificând dacă sunt completate prin dactilografiere sau pretipărite, deşi datele de identificare ale contribuabilului sunt completate de mână, caz în care se constată că nu au fost respectate instrucţiunile de completare.

Potrivit aceluiaşi document, în cazul în care contribuabilul nu a completat formularul respectând condiţiile de mai sus, se va proceda la aplicarea art.9 din Codul de procedură fiscală, prin notificarea contribuabilului în vederea remedierii deficienţelor de completare a formularelor, iar, în cazul în care nu vor da curs solicitării, acestea vor fi returnate/respinse, după caz.

Organizaţiile non-guvernamentale îşi exprimă îngrijorarea asupra deciziei luate de ANAF, în condiţiile în care prevederea redirecîionării unui procent de 2% din impozitul pe venit a fost introdusă în scopul clar al sprijinirii sectorului non-guvernamental. Mai mult, modificarea regulilor în timpul jocului este o practică lipsită de transparenţă şi onestitate, în condiţiile în care precompletarea formularelor de către ONG-uri este o modalitate de a veni în ajutorul contribuabilului, astfel încât acesta să se poată implica în problemele societăţii.

În ultimii cinci ani de aplicare, prevederea 2% a generat aproape 52 mil.€, dintre care 50% numai în 2009, numărul contribuabililor care şi-au exercitat dreptul de a direcţiona 2% din impozitul pe venit către o entitate non-profit crescând de la an la an.

Cu banii atraşi prin campania 2% de anul trecut, Salvaţi Copiii România a oferit unui număr de 520 de copii săraci şansa de a merge la grădiniţă sau la şcoală. Astfel, 220 de copii din zone rurale au mers la gradiniţă, iar 180 de copii din Valea Jiului au avut asigurate masa, rechizitele, hainele şi educatorii pentru a participa la cursurile after school. În plus, Salvaţi Copiii a asigurat suport nutriţional şi vitamine pentru 60 de copii bolnavi, infectaţi cu HIV, şi alţi 60 de copii refugiaţi au beneficiat de cursuri educaţionale de integrare în comunitate.

Fundaţia pentru SMURD a achiziţionat din fondurile campaniei 2% pentru SMURD, derulată în anul 2009, un număr de 100 de ore de zbor, ce vor fi efectuate cu o aeronavă dotată, din punct de vedere medical, cu echipamente şi aparatură medicală pentru a efectua zboruri interne de salvare, pe timp de zi şi de noapte, în condiţii meteorologice nefavorabile, cu scopul de a veni, atunci când este cazul, în sprijinul misiunilor aeromedicale SMURD, efectuate cu elicopterele din dotarea Inspectoratului General de Aviaţie.

Totodată, Fundaţia pentru SMURD a asigurat dotarea bazelor aero-medicale SMURD din Bucuresti, Târgu-Mureş şi Iaşi cu rezervoare metalice supraterane pentru alimentarea cu carburanţi de aviaţie a elicopterelor ce execută misiuni SMURD, construirea bazei aero-medicale de salvare SMURD Bucureşti, construcţia unui centru dotat cu sisteme educaţionale moderne şi alte proiecte menite să sprijine activitatea sistemului integrat de medicină de urgenţă din România."

Majoritatea organizaţiilor non-profit au publicat formularul 230 pretipărit pentru a uşura sarcina contribuabilului. Gândiţi-vă că un număr de cont bancar în format IBAN are 24 de caractere, ce pot fi extrem de greu reţinute. Mai mult, la scrierea unui astfel de număr de cont, se poate lesne greşi.

Anul trecut, nu a existat un astfel de ordin. Existenţa lui în acest an denotă intenţia ANAF de a împiedica prin orice mijloace scurgerea de fonduri de la buget, chiar dacă plăţile se fac în baza legii. Organizaţiile non-profit preiau multe dintre activităţile în care statul este incapabil să se descurce.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus