Grecii acoperă piscinele nedeclarate fiscal cu prelate care imită iarba sau betonul - Reflecţii economice

vineri, 14 mai 2010

Grecii acoperă piscinele nedeclarate fiscal cu prelate care imită iarba sau betonul

Scriam, acum două săptămâni, articolul Piscinele grecilor, o importantă sursă de impozite, printre multe altele, în care relatam faptul că în suburbiile luxoase din nordul Atenei, unde vara temperaturile depăşesc cu mult 30°C, numai 324 de locuitori au declarat că ar deţine piscine. Cum această situaţie bătea la ochi, reprezentanţii fiscului grec au decis să studieze hărţile obţinute din satelit ale zonei pline de prorietăţi luxoase, doatate cu garduri înalte. Au descoperit în zona respectivă nu mai puţin de 16.974 de piscine. În consecinţă, doar 1,91% dintre grecii care locuiesc acolo au acceptat să plătească impozit pe piscină, existent în legislaţia fiscală grecească.

Ca urmare a acestei acţinui a fiscului, grecii au reacţionat imediat: au început să acopere piscinele nedeclarate cu prelate care imită iarba sau betonul, pentru a face piscinele mai greu detectabile din satelit, informează Le Monde, în ediţia sa de ieri.

Economia subterană reprezintă 35% din PIB în Grecia.În consecinţă, statul grec este privat de încasări bugetare apreciate de filiala grecească a Transparency International la 18-20 mld.€ anual, în timp ce Federaţia Industriilor Greceşti estimează nivelul evaziunii fiscale la 22,4 mld.€ anual.

Prim-ministrul socialist, George Papandreou, a ajuns să-şi implore concetăţenii "să schimbe totul în această ţară: economie, stat, obiceiuri, mentalităţi, comportamente". În acelaşi timp, guvernul reaminteşte că, într-o ţară cu 11 mil.locuitori, doar 5.000 declară venituri anuale mai mari de 100.000 €.

"Evaziunea fiscală a jucat un rol cheie în această criză. Este suficient de a privi pe fereastră şi să vezi luxoasele maşini de pe stradă ca să-ţi dai seama de această problemă", a declarat Costas Bakouris, preşedintele filialei greceşti a Transparency International. În parcarea imobilului care găzduieşte organizaţia, troneazî o flotă de maşini germane.

Pentru a contracara acest rău endemic, guvernul condus de Papandreou a decis să folosească arma chitanţei fiscale. În Grecia, cetăţenii cu venituri anuale declarate de sub 12.000 € sunt scutiţi de plata impozitului pe venit. Numai că, de acum încolo, pentru a beneficia de această scutire, vor trebui să aducă facturi, chitanţe şi bonuri fiscale care să dovedească cheltuirea a minimum 30% din suma declarată ca venit.

Scopul este de a-i determina pe greci să solicite document fiscal şi să reducă furnizarea de bunuri şi servicii la negru. Măsura are şi consecinţe cuantificabile: în aprilie 2010, încasările la buget din plata TVA au fost cu 7,8% mai mari faţă de aprilie 2009.

Sub presiunea Fondului Montear Internaţional, autorităţile greceşti au decis să protejeze identitatea denunţătorilor care semnalează cazuri de evaziune fiscală. Mai precis, autoritîţile fiscale nu mai vor să tolereze persoanele care declară venituri modeste, dar deţin case de vacanţă sau ambarcaţiuni cu motor. Primele victime au fost anumiţi medici din luxosul cartier Kolonaki, care declarau venituri anuale de 15.000 €, dar este de notorietate faptul că o consultaţie poate depăşi 100 €.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus