Ca urmare a zvonurilor de creştere a cotei unice la 20% şi a TVA la 24%, indicele BET-FI a scăzut cu 5,03% - Reflecţii economice

marți, 4 mai 2010

Ca urmare a zvonurilor de creştere a cotei unice la 20% şi a TVA la 24%, indicele BET-FI a scăzut cu 5,03%

După cum se ştie, sunt zile fierbinţi de convorbiri între delegaţia Fondului Monetar Internaţional şi reprezentanţii autorităţilor române. În lipsa unor comunicate de presă oficiale, bursa zvonurilor este cea care dă tonul. Desigur, şi unele afirmaţii ale oficialilor, cum ar fi Radu Berceanu, alimentează aceste zvonuri. Ministrul a ieşit foarte dezamăgit de la o rundă de convorbiri, în care reprezentanţii FMI au refuzat mărirea deficitului bugetar pentru finanţarea investiţiilor.

Unul dintre zvonurile cele mai insistente care au circulat astă a fost cerinţa FMI de a se majora cota unică de impozitare de la 16% la 20%, a cotei normale de TVA de la 19% la 24% şi menţinerea impozitului minim, în condiţiile inapacităţii guvernului de a diminua cheltuielile şi de a asigura un grad de colectare mai mare a taxelor şi impozitelor.

"Reprezentanţii FMI sunt foarte inflexibili şi nu vor să accepte nicio altă soluţie pentru scăderea deficitului. Nu mai au încredere în nicio altă măsură care le-a fost propusă la negocieri. Vor să crească şi cota unică şi TVA începând de mâine, nu de anul viitor", au spus surse guvernamentale pentru Gândul. Ştirea a fost publicată la ora 15:39, cu puţină vreme înainte de încheierea şedinţei la Bursa de Valori Bucureşti. După ce indicii bursieri scăzuseră destul de mult în urma situaţiei generale din Europa determinată în principal de situaţia dezastruoasă a Greciei, noua veste a mai dat un brânci indicilor, recordul de scădere avându-l BET-FI cu 5,03%.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat că nu ar fi fost propusă creşterea TVA de la 19% la 25%. Dar la 24%?

"Anunţul privind majorarea TVA şi a cotei unice a fost un ultim element care a plusat la scăderea bursei. Creşterea taxelor va pune presiune asupra veniturilor companiilor şi nivelului de trai", a declarat pentru DailyBusiness.ro Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

Zvonul de astăzi a urmat luării de poziţie a preşedintelui PNL, Crin Antonescu, care declara ieri: "PNL ia act cu stupoare şi indignare de intenţia Guvernului Boc-Udrea privind desfiinţarea cotei unice de impozitare, majorarea impozitului pe profit şi dublarea valorii taxelor şi impozitelor locale. Potrivit unui document de lucru al Ministerului Finanţelor, actualul Executiv are în vedere modificarea articolului 57 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, majorând la 25% impozitul lunar asupra veniturilor ce depăşesc 4.000 de lei, modificarea articolului 17 din aceeaşi lege pentru a aduce impozitul pe profit la 25% şi modificarea articolelor 251, 258 şi 263 prin care practic se dublează cuantumul taxelor şi impozitelor locale, cu obligarea contribuabililor de a plăti aceste sume în cursului anului 2010."

Reamintesc că am scris despre inevitabilitatea măririi cotei de TVA în octombrie 2009.

Actualizare: Ca urmare a comentariului lui Cornel, ataşez evoluţia câtorva indici bursieri europeni în şedinţele de astăzi.

BET-FI (BVB)








Îmi menţin părerea că brânciul de la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare este legat de zvonurile amintite. Altminteri, în restul şedinţei, de acord cu corelarea externă.

4 comentarii:

Cornel

Nu are nici o treaba scaderea de azi de pe bursa cu anuntul respectiv.

Dimineata lucrurile erau ok, futures-ul pe S&P500 avea un pullback normal dupa cresterile de ieri si era in pozitie de decolare. DAX-ul a deschis pozitiv si era si el gata de start. Numai ca ce sa vezi ..pe la 11.30 ora noastra apare stirea despre retailul german cu minus de 2.4%.Si atunci a inceput sa crape tot.Sifurile au reactionat la secunda. Pe la 15.39 stricaciunile erau deja facute si la noi si aiurea. Branciul de pe final a fost datorat tot externului care dadea deja semnale de scadere puternica azi pe spot, fapt si dovedit dealtfel pana la aceasta ora.

Asa ca iti propun ca pe viitor sa urmarsti corelatiile cu bursele externe si nu cu tampeniile debitate de autohtoni, tampenii cu care dealtfel lumea deja e lamurita si chiar imunizata.

Ion Radu Zilişteanu

@Cornel Am răspuns cu actualizarea din textul articolului.

Cornel

Da. M-am uitat si eu mai atent la finalul sedintei si cred ca zvonurile de la noi au exacerbat inchiderea negativa de astazi a BVB.

Ca sa rezumam ..influente externe, zvonurile si semnale tehnice pentru speculatori, care aratau ca "distractia" s-a cam terminat.

Cornel

Si daca tot putem sa exemplificam prin chart-uri..

http://www.fileden.com/files/2009/6/11/2473331//DAX-futures.png

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus