Piscinele grecilor, o importantă sursă de impozite, printre multe altele - Reflecţii economice

sâmbătă, 1 mai 2010

Piscinele grecilor, o importantă sursă de impozite, printre multe altele

New York Times publică astăzi un articol foarte interesant, care dă o dimensiune a evaziunii fiscale în Grecia, despre care scriam anul trecut. Astfel, în suburbiile luxoase din nordul Atenei, unde vara temperaturile depăşesc cu mult 30°C, numai 324 de locuitori au declarat că ar deţine piscine. Cum această situaţie bătea la ochi, reprezentanţii fiscului grec au decis să studieze hărţile obţinute din satelit ale zonei pline de prorietăţi luxoase, doatate cu garduri înalte. Au descoperit în zona respectivă nu mai puţin de 16.974 de piscine. În consecinţă, doar 1,91% dintre grecii care locuiesc acolo au acceptat să plătească impozit pe piscină, existent în legislaţia fiscală grecească.

Dimensiunile evaziunii fiscale din Grecia sunt greu de cuantificat. Federaţia Industriilor Greceşti estimează nivelul ei la 22,4 mld.€. În aceste condiţii, nu este de mirare criza fiscală şi bugetară profundă în care s-a afundat Grecia.

Autorităţile fiscale din Grecia demonstrează public faptul că sunt conştiente de această situaţie. Bunăoară, secretarul general al Ministerului de Finanţe grec, Ilias Plaskovitis, afirmă: "Există multe persoane care deţin o locuinţă, o casă de vacanţă, două autoturisme şi poate o barcă cu motor şi care declară un venit anual de 12.000 €. Nu poţi încălzi o casă şi pune benzină la maşini cu această sumă."

Unii dintre cei mai agresivi evazionişti sunt cei care practică profesiuni liberale: avocaţi, medici, arhitecţi, dar şi persoanele fizice autorizate, cum ar fi: şoferi de taxi, deţinători de restaurante şi electricieni. Autorităţile fiscale au analizat recent declaraţiile de venit a circa 150 de doctori care deţin cabinete particulare în luxoasa suburbie a Atenei, Kolonaki, unde sunt prezente magazine de lux ca Prada sau Chanel. Mai mult de jumătate au declarat venituri anuale de sub 30.000 €. 34 dintre ei (22,7%) au declarat venituri mai mici de 10.000 € pe an, care sunt scutite de la impozitare.

De-abia acum descoperă autorităţile greceşti resurse importante de venituri la bugetul de stat prin fiscalizarea veniturilor nedeclarate, când le-a ajuns cuţitul la os. De altfel, cel mai probabil a existat o complicitate vinovată care a condus la această situaţie. Poate ar fi bine ca şi autorităţile române să fie atente la această situaţie. Nu suntem deloc departe.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus