Dobânzile creditelor ipotecare din SUA aproape de nivelul minim al ultimului an - Reflecţii economice

vineri, 28 mai 2010

Dobânzile creditelor ipotecare din SUA aproape de nivelul minim al ultimului an

Scăderile de pe pieţele de capital şi criza datoriilor din Europa fac viaţa mai uşoară cumpărătorilor de pe piaţa imobiliară din SUA şi celor care vor să-şi refinanţeze creditele ipotecare, întrucât dobânzile au scăzut aproape de minimul din ultimul an. Fereastra de oportunitate s-ar putea închide curând. Investitorii şi-ar putea recăpăta încrederea în economie şi şi-ar putea retrage investiţiile în titluri de stat, ceea ce va influenţa rata dobânzii împrumuturilor ipotecare.

Rata dobânzilor pentru creditele ipotecare cu rată fixă pe 30 de ani a coborât la 4,78%, cu puţin peste recordul de 4,71% din ultimul an, înregistrat în decembrie 2009. Aceleaşi tipuri de credite, dar cu maturitate la 15 ani, au atins şi ele valori minime.

"Acţionaţi acum", îndeamnă Greg McBride, analist financiar la Bankrate.com. Unii beneficiari de credite ipotecare chiar asta fac. În conformitate cu datele furnizate de Mortgage Bankers Association, cererile de refinanţare a creditelor ipotecare a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele şapte luni.

Neliniştea cauzată de criza datoriilor din Europa i-a determinat pe investitori să se îndrepte către titluri de stat americane, ceea ce a condus la scăderea randamentelor acestor titluri şi, implicit, la scăderea ratelor dobânzilor la creditele ipotecare. Dacă semnele crizei vor slăbi în intensitate şi economia americană îşi va menţine actualul curs crescător, investitorii se vor reorienta de la titlurile de stat către pieţele de capital, ceea ce va conduce la mărirea randamentelor titlurilor de stat şi, implicit, la creşterea dobânzilor la creditele ipotecare.

"Dacă economia va arăta semne susţinute de îmbunătăţire, ratele dobânzilor creditelor ipotecare vor creşte cu siguranţă", a declarat Fred Chamberlin, consultant la Alpine Mortgage Planning. El sugerează celor care au contractat credite ipotecare să le refinanţeze acum şi să nu aştepte în continuare scăderea ratelor dobânzilor. "Dacă vrei să profiţi de momentul în care ratele dobânzilor ajung la minim, singura modalitate de afla când s-a atins acest minim este să-l ratezi", a mai spus Chamberlin.

Refinanţarea creditelor ipotecare nu este opţiunea potrivită pentru toţi cei care s-ar califica pentru o asemenea refinanţare, întrucât operaţiunea costă câteva mii de dolari şi taxe şi comisioane şi, de aceea, consultanţii recomandă un calcul preliminar care să arate în cât timp s-ar putea amortiza aceste cheltuieli.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus