Emil Boc a învăţat de la BNR ce înseamnă deficit structural
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în prezentarea România: Răspunsul politicii economice la criza globală, susţinută la Central & Southeast European Finance Forum în data de 26 mai 2010, despre care scriam aici, vorbea despre deficitul bugetar structural, ca sursă a unor dezechilibre macroeconomice majore în România. Tot Isărescu arăta că "deficitul bugetar manifest a crescut de la 2,5% din PIB în 2007, la 5,4% în 2008, 8,3% în 2009 şi tinde spre 10% din PIB în 2010".
Astăzi, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii susţinute de la Palatul Victoria, Emil Boc a arătat că doreşte să-i informeze pe prefecţi "direct şi de la sursă" despre necesitatea măsurilor de austeritate care vor fi aprobate astăzi de executiv şi pentru care guvernul îşi va angaja răspunderea în parlament începând cu săptămâna viitoare, scrie Mediafax.
În opinia lui Boc, aceste măsuri trebuie explicate la nivel local ca fiind absolut necesare şi introduse nu din vina guvernului, ci ca urmare a suprapunerii nefericite a crizei interne, determinate de un deficit structural ridicat în ultimii 20 ani, accentuat în intervalul 2007-2008, cu criza economică globală.
Reamintesc că:
deficitul bugetar = deficitul structural + deficitul ciclic
Deficitul structural diferă de deficitul ciclic prin faptul că există chiar atunci când economia se găseşte pe creştere. Deficitul bugetar manifest înregistrat în România în anii precedenţi crizei era format din deficitul structural şi surplusul ciclic.
Măsurile clasice pentru reducerea deficitului bugetar structural sunt politici publice guvernamentale explicite şi directe:
1. reducerea cheltuielilor publice, ca măsură prioritară;
2. reducerea cheltuielilor administraţiei;
3. eliminarea subvenţiilor;
4. mărirea bazei de impozitare (cât mai puţin de la cât mai mulţi);
5. accent pe impozitele indirecte.
Revenind la discursul lui Emil Boc, am regăsit formulări folosite de Mugur Isărescu. Se vede că Boc a decis, în al doisprezecelea ceas, să asculte cu atenţie argumentele băncii centrale, ceea ce nu a făcut până acum, în comportamentul său de a conduce urechist treburile ţării.
"România consumă mai mult decât produce. În plus, ceea ce se produce este prost împărţit în cadrul bugetului în România", a declarat Emil Boc, încercând să demonstreze caracterul absolut necesar al măsurilor de austeritate hotărâte de guvernanţi.
Prim-ministrul a precizat că 63% din PIB se duc pe plata salariilor, a pensiilor şi a cheltuielilor sociale. Dacă se adaugă şi datoriile României şi contribuţia pentru Uniunea Europeană, cifra creşte la 70%. Restul de 30 de procente sunt reprezentate de cheltuielile de funcţionare ale instituţiilor statului, astfel că nu există suficiente fonduri pentru investiţii, a atras atenţia Emil Boc.
Numai că el nu a identificat nicio responsabilitate a guvernului pe care îl conduce, ci a diluat vina, aruncând-o pe ultimii 20 de ani şi în special pe guvernul Tăriceanu din perioada 2007-2008.
Asupra deficitului bugetar structural, puteţi citi articolul Estimarea deficitului bugetar structural pentru România în contextul aderării la zona euro (în limba engleză) de Aura-Gabriela Socol şi Bogdan Chiriacescu în revista Economie teoretică şi aplicată.
4 comentarii:
Emil Boc va reusi pana la finele anului sa faca acest deficit bugetar sa nu mai fie resimtit de catre populatie.
Din păcate, nu vă împărtăşesc optimismul. Emil Boc a avut timp un an şi jumătate să dovedească faptul că, împreună cu miniştrii săi, poate gestiona ţara. Nu a reuşit să dovedească decât înrăutăţirea foarte gravă a tuturor parametrilor macroeconomici.
Ceea ce spuneţi dv., că Emil Boc va reuşi până la sfârşitul acestui an să facă acest deficit bugetar să nu mai fie resimţit de către populaţie, este doar proiecţia dorinţei dv. Nu se va întâmpla aşa. Din contră, situaţia se va înrăutăţi.
Cecilia sau Catrinel sau cum iti mai spui pe alte formuri si bloguri, admir sincer ardoarea pe care o pui in scurtele tale comentarii prin care incerci sa ne convingi ca intelepciunea divina ii lumineaza neintrerupt pe Boc si ministrii sai. Esti sigura ca iau cele mai bune masuri, ca pana la sfarsitul anului deficitul se evapora si bugetarii isi vor reprimi cei 25%, tva-ul se va micsora, ba chiar - daca ne luam dupa ce spunea Basescu - chiar si cota unica se va micsora. Dar presa carcotasa, analistii rau-voitori, intreprinderile care nu vor sa angajeze someri, tinerii care nu vor sa isi faca start-up-uri, bancile care nu vor sa dea mai repede credite pentru prima casa, FMI, BM, EC, mossadul, CIA, rusii, iudeo-masonii, opozitia vanduta, pensionarii, taranii care nu-si tencuiesc casele, toti se opun masurilor aspre, dar drepte, ale guvernului intelept, care se mai impiedica in vorbe si se calca pe bombeu, dar e bine intentionat si vrea sa scoata tara la liman. Ah, numai de dusmani avem parte, soro !
cei care ganditi ca anonimul de mai sus,faceti parte din categoria romanilor puturosi,smecheri,invatati sa stea cu mana intinsa ,pai de unde fratilor sa dea Boc ,toti pana acum au furat si au facut legi speciale ptr unele categoriidin societate,lucreaza 4 milioane de cetateni si astia sa tina restul populatiei,la munca pomanagiilor nu la cersit,nu stati cu mana intinsa ,munciti ca si nemtii,japonezii daca vreti sa aveti
Trimiteți un comentariu