Întrebare de 1.000 de puncte adresată lui Nouriel Roubini de către economistul-şef al BNR, Valentin Lazea - Reflecţii economice

joi, 27 mai 2010

Întrebare de 1.000 de puncte adresată lui Nouriel Roubini de către economistul-şef al BNR, Valentin Lazea

După prelegerea ţinută ieri de Nouriel Roubini, deşi programul era cu mult depăşit, au fost permise câteva întrebări din partea publicului. Primul selectat să adreseze o întrebare a fost Valentin Lazea, economist-şef al Băncii Naţionale a României. Voi încerca să reproduc din memorie întrebarea sa.

Valentin Lazea l-a întrebat pe Nouriel Roubini dacă actuala criză poate fi asimilată ca fiind descrisă de celebra curbă a lui Gauss sau clopotul lui Gauss, care este reprezentarea grafică a distribuţiei normale a unor evenimente în statistică, sau este descrisă mai degrabă de teoria lebedei negre, Black Swan Theory, folosită de Nassim Nicholas Taleb, în celebra carte omonimă lansată în 2007 (care încearcă să explice existenţa şi apariţia unor evenimente rare, de mare impact şi imposibil de prevăzut, care sunt dincolo de aşteptările obişnuite şi despre care scriam aici), cuplată cu teoria fractalilor a lui Benoît Mandelbrot, ceea ce ar permite apariţia unor evenimente la o distanţă de mai multe abateri medii pătratice faţă de medie în raport cu distribuţia normală.

Vă imaginaţi că Nouriel Roubini a dat un răspuns politicos şi clasic neo-keynesian.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus