Şi jocurile de noroc sunt afectate de criză - Reflecţii economice

duminică, 16 mai 2010

Şi jocurile de noroc sunt afectate de criză

După cum lesne se poate vedea pe străzile oraşelor din România, la fiecare pas dăm de aşa-zise cazinouri, care, de fapt, nu sunt decât nişte banale săli de jocuri. Nici la numărul cazinourilor propriu-zise nu stăm deloc rău. Mai mult, agenţiile de pariuri sportive au proliferat extrem de mult în ultima vreme. Dinu Patriciu a anunţat recent că investeşte în reţeaua de pariuri sportive Bet Cafe Arena, alături de reţeaua de mici magazine de proximitate Mic.ro.

Numai că, aşa cum toată economia României a fost lovită de criza economică, nici sectorul jocurilor de noroc nu a fost ocolit. Cum este greu să fim la curent cu evoluţia cifrei de afaceri şi a profiturilor acestui sector, să vedem cum a evoluat Loteria Română, companie naţională. Loteria Română a avut în T1 2010 un profit net de 21,89 mil.lei, de aproape patru ori mai mic decât în T1 2009, şi o cifră de afaceri de 266,33 mil.lei, în scădere cu circa 22% faţă de rezultatele din perioada similară a anului trecut.

"În contextul crizei financiare şi economice de la nivel mondial, printre zonele cele mai afectate se regăşeste şi industria jocurilor de noroc. Deşi se credea că industria jocurilor de noroc este un segment imun la crize de natură economică, recesiunea mondială a afectat puternic şi acest domeniu", spun reprezentanţii Loteriei Române pentru Realitatea.net.

Ca să vedem magnitudinea fenomenului, trebuie spus că, în 2009, o treime din populaţia ţării a câştigat la jocurile organizate de Loteria Română. Compania a acordat anul trecut 7.427.256 de câştiguri, în sumă totală de 800,76 mil.lei (aproximativ 190,6 mil.€), la toate jocurile automatizate pe care le organizează. Înseamnă circa 108 lei sau 26 €.

"Sursa de venituri pentru compania noastră o reprezintă cota-parte din capitalul disponibil al populaţiei, pe care aceasta consimte să o cheltuiască pe jocurile loteristice, iar în actualul context economic şi financiar, pe fondul reducerii veniturilor populaţiei, oamenii sunt mult mai atenţi la cum îşi cheltuiesc banii. În acelaşi timp, prin statutul său de companie cu capital integral de stat, Loteria Română se confruntă cu problema unui angrenaj legislativ destul de greoi, care nu permite, de multe ori, decizii rapide de adaptare la o piaţă în continuă schimbare, cum este piaţa jocurilor de noroc", potrivit informaţiilor furnizate de companie, citate de Cotidianul.ro.

Loteria Română a fost înfiinţată în anul 1906 şi are în prezent 2.900 angajaţi. În anul 2009, contribuţia Loteriei Române la bugetul de stat, prin impozite şi taxe, a fost de 11,12 mil.lei. Compania Naţională "Loteria Română" SA este unic organizator şi exploatează, pe întreg teritoriul ţării, jocurile loto şi pariurile mutuale şi jocurile de noroc, conform OUG nr. 77/24 iunie 2009.

3 comentarii:

Anonim

Parca erai priceput in imobiliare, domnule Zilisteanu, acum esti si in jocuri de noroc?
Apropo daca tot te pricepi asa de bine la toate, de ce nu scoti tara din colapsul in care este ????

Ion Radu Zilişteanu

1. Păi aşa suntem noi, românii, ne pricepem mai la toate, doar sunt atâţia care habar n-au şi îşi dau cu presupusul despre imobiliare. Mai ales anonimi :P

2. Din păcate, guvernanţii actuali, dar şi cei din guvernele anterioare, nu au exerciţiul de a se consulta cu cei avizaţi într-un anume domeniu. Guvernul Boc a inventat, când a venit la putere, un consiliu economic consultativ. A mai auzit cineva ceva despre acest consiliu?

În cercurile apropiate puterii, sunt şi economişti valoroşi, printre care i-aş cita pe Andreea Paul-Vass şi Ionuţ Popescu. Îi ascultă cineva?

Aşa cum scriam la punctul 1, românii se pricep mai la toate, iar politicienii pretind că se pricep chiar la toate. De exemplu, constituţionalistul Boc a bătut un record de acte normative declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională a României. Ce să mai zicem de priceperea lui la economie?

Anonim

Patriciu sunt atatea domenii si tu fix in jocurile de noroc investesti??
Daca ai avea un copil dependent de jocuri de noroc si sa nu-l poti ajuta cu toti banii tai atunci te-as vedea.
Stiu..doar profitul conteaza.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus