Consiliul Economic şi Social, o struţo-cămilă incapabilă să ia decizii - Reflecţii economice

luni, 17 mai 2010

Consiliul Economic şi Social, o struţo-cămilă incapabilă să ia decizii

Site-ul Consiliului Economic şi Social nu funcţionează la ora la care scriu aceste rânduri, după cum se vede din imaginea alăturată (clic pe imagine pentru mărire). După o amânare de câteva zile, mai precis de vineri, 14 mai 2010, organismul trebuia să analizeze ce măsuri alternative se pot propune în scrisoarea de intenţie a Guvernului României, în locul micşorării salariilor bugetarilor şi ajutoarelor de şomaj cu 25%, a pensiilor cu 15% şi toate celelalte măsuri propuse de preşedintele Traian Băsescu, în locul guvernului. Aceste măsuri alternative ar fi trebuit să conducă la acelaşi deficit bugetar de 6,8% şi celelalte ţinte macroeconomice convenite cu delegaţia FMI, condusă de Jeffrey Franks.

Acest organism este o nebuloasă pentru societatea românească. Dacă este să ne luăm după Wikipedia:
Consiliul Economic şi Social (CES) este o instituţie publică din România de interes naţional, tripartită, autonomă, constituită prin Legea 109/1997, în scopul realizării dialogului social la nivel naţional dintre patronat, sindicate şi Guvern şi a climatului de stabilitate şi pace socială. Constituţia României (revizuită în 2003) defineşte Consiliul Economic şi Social ca un organ consultativ al Parlamentului şi Guvernului în domeniile de specialitate stabilite prin Legea sa de organizare şi funcţionare. Consiliul Economic şi Social are rol consultativ în stabilirea strategiilor şi politicilor economice şi sociale, în aplanarea stărilor conflictuale la nivel de ramură sau la nivel naţional aparute între partenerii sociali, precum şi în realizarea, promovarea şi dezvoltarea dialogului social şi a solidarităţii sociale.
Consiliul este format din câte 15 reprezentanţi ai Guvernului, sindicatelor şi patronatelor. Sigur, felia Guvernului este clară. Într-o bună măsură şi cea a sindicatelor. dacă, însă, ne uităm la felia patronatelor, acolo lucrurile nu mai sunt deloc clare. În cadrul mai multor intervenţii în media scrisă şi vorbită, Ioan Cezar Corâci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România, UGIR-1903, a contestat compoziţia reprezentanţilor patronatelor. În opinia sa, numai 2 reprezentanţi ai patronatelor sunt legitimi acolo. De amintit că, la ultimele întâlniri publice la care au apărut reprezentanţii patronatelor, a apărut în această calitate şi Vasile Turcu, fost acţionar la Dinamo, despre care nimeni nu ştie ce caută acolo în această calitate.

Şedinţa de astăzi s-a desfăşurat într-un vacarm general. Plenul Consiliului Economic şi Social (CES) nu a reuşit să dea un aviz favorabil sau nefavorabil pe scrisoarea actuală, către FMI. Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabilă a scrisorii, cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil, iar partea patronală a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificări, relatează Mediafax. În consecionţă, şedinţa s-a amânat pentru lunea viitoare.

Preşedintele Consiliului Economic şi Social, Florian Costache, pare a avea numeroase probleme: după cum relatează Jurnalul, este o persoană condamnată şi care a executat puşcărie înainte de 1989 şi care a fost dovedită a fi făcut poliţie politică.

Dacă doriţi mai multe amănunte, citiţi articolul lui Dan Popa, Consiliul Economic şi Social. Caragiale, Sfânta Treime şi FMI, care a asistat la şedinţă şi care a făcut o prezentare savuroasă pe blogul său.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus