Turismul în Bulgaria, la fel de riscant ca şi ţara - Reflecţii economice

sâmbătă, 1 mai 2010

Turismul în Bulgaria, la fel de riscant ca şi ţara

Agenţiile de presă şi televiziunile au prezentat astăzi furtul maşinilor unor turişti români aflaţi pentru petrecerea zilei de 1 Mai la Nisipurile de Aur. Cei care au călătorit în Bulgaria sau au traversat ţara în drum spre alte destinaţii ştiu senzaţia de insecuritate care te paşte în această ţară. Scriam anul trecut că această percepţie de insecuritate în rândul investitorilor a condus ca preţul proprietăţilor imobiliare în Bulgaria se găseşte cam la jumătate din preţul unor proprietăţi similare din România.

Presa a comentat pe larg furtul respectiv, care a avut loc din faţa hotelului Meliá Grand Hermitage de cinci stele (imaginea alăturată), care i-a atras pe clienţii români cu preţuri imbatabile: 99 €/persoană/2 zile în regim all inclusive. Tarifele în România sunt mai mult decât duble. Maşinile au fost furate din parcarea hotelului, locurile fiind epuizate în parcarea subterană. Deşi există camere de supraveghere, acestea nu au funcţionat azi-noapte. Maşinile furate erau din categoria scumpă: BMW X5, BMW X6.

Aflată la Alba Iulia, Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, a declarat: "Regret incidentul, le-aş fi recomandat să fie pe litoralul românesc, sigur nu s-ar fi întâmplat asta, o să vedem cum putem să îi ajutăm."

Trebuie să recunoaştem că turismul bulgar este mult mai bine organizat decât cel românesc. Mai mult decât atât, investiţiile străine în turism sunt mult mai mari în Bulgaria decât în România. Detalii statistice găsiţi în articolul lui Cristian Orgonaş, Turism: România versus Bulgaria. Numai că incapacitatea autorităţilor bulgare de a contracara efectele criminalităţii organizate fac acest efort inutil în bună măsură.

Prin comparaţie, turismul românesc a fost lăsat de izbelişte, neexistând politici turistice naţionale coerente, aşa cum nu există nici în imobiliare. Deci nu pledez pentru a schimba Bulgaria pe România în materie de destinaţie turistică.

Mai jos, puteţi urmări cum a relatat ProTV furtul maşinilor:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus