Continuarea războiului pe faţă BNR-Guvern
Aşa cum scriam la începutul lunii în articolul Război pe faţă BNR-Guvern: Mugur Isărescu acuză Guvernul că a minţit, ultimele evoluţii prvind criza economică în România au adus la iveală fricţiuni vechi ce au mocnit între banca centrală şi guvern. Astfel, aseară, pagina electronică a ziarului Gândul a publicat un interviu cu Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, luat de Victor Rotariu. Redau mai jos prima întrebare şi primul răspuns, întrucât mi se par esenţiale pentru explicarea momentului în care ne aflăm.
Gândul: De cât timp s-a ştiut că se va ajunge în această situaţie, să fim nevoiţi să reducem salariile bugetarilor cu 25% şi pensiile cu 15%?
Vasilescu: Dacă privim şi înapoi, aş putea spune că s-a ştiut de câţiva ani, pentru că există o sumă de reguli în economie. Când le încalci, ai probleme, iar una dintre regulile foarte importante în politica fiscală este ceva asemănător cu proverbul "să-ţi faci iarna sanie şi vara căruţa". Atunci când este vară în economie, când ai creştere foarte mare, politica fiscală trebuie să fie anticiclică - asta înseamnă că-ţi faci sanie. Dacă creşterile sunt mari, se duc salariile în sus, producţia creşte, consumul e de asemenea exploziv, este momentul în care politica fiscală trebuie să acţioneze pentru a strânge rezerve. De mai mulţi ani, atunci când se fac bugetele, proiecţiile sunt generoase şi balanţa veniturilor este urcată cam la 37-38, uneori 39% din PIB. Dar când se trage linie după exerciţiul bugetar şi se adună banii care au fost strânşi în balanţa veniturilor vedem că niciodată de mai mulţi ani nu a fost depăşită scala asta între 28% şi 32%. Dincolo, în balanţa cheltuielilor, deşi au fost mereu programate deficite strânse, în fiecare an am avut nevoie de reduceri de cheltuieli, pentru că ele se duceau mereu 37-38-39%, uneori chiar 40%. În timpul exerciţiului bugetar le vedeai cum urcă. Mereu era nevoie de ajustări de tăieri. Câteodată s-au făcut, câteodată nu s-au făcut. Nu s-au făcut în special în anii electorali. Nu spun o noutate acum. Voci de la banca centrală, chiar vocea guvernatorului au atras atenţia - v-am spus cu limpezime că va veni un moment al scadenţei. Şi a venit.
Iată că eforturile Băncii Naţionale a României de a repara prin măsuri de politică monetară aberaţiile comise de guvernele succesive ale României în materie de politică fiscală, salarială şi pensionări anticipate nu mai pot fi aplicate cu succes dincolo de o anumită limită. BNR a ajuns la capătul răbdării în ceea ce priveşte atitudinea tolerantă faţă de guvern.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu