Noutăţi la planul de austeritate, cuprinse în scrisoarea de intenţie către FMI
Faţă de măsurile de austeritate anunţate de preşedintele Traian Băsescu la 6 mai 2010, astăzi a apărut proiectul scrisorii de intenţie adresate de către Guvernul României Fondului Monetar Internaţional. Acest proiect aduce noutăţi faţă de ceea ce ştiam.
Înainte de a le trece în revistă, cred că fraza cheie din document este: "în următoarele luni, vom lua măsuri suplimentare de reducere a numărului de angajaţi în sectorul public. Dacă aceste acţiuni se dovedesc insuficiente pentru a atinge ţinta de deficit pentru acest an, vom lua măsuri suplimentare, inclusiv măsuri de majorare a impozitelor şi taxelor". Spun că este fraza cheie întrucât este clar că, dacă acest guvern va continua să acţioneze până acum, mărirea cotei unice de impozitare şi a TVA-ului va deveni inevitabilă.
Măsurile suplimentare de austeritate sunt:
- reducerea transferurilor către autorităţile locale (0,3% din PIB);
- reducerea în continuare a subvenţiilor pentru încălzire (0,03% din PIB);
- extinderea bazei de impunere pentru impozitul pe venit pentru a include tichetele de masă, veniturile din câştigurile de capital (piaţă de capital şi depozitele bancare) şi eliminarea scutirilor acordate programatorilor din sectorul IT (vezi reacţii ale producătorilor de software);
- dacă aceste acţiuni nu sunt implementate până în iunie 2010 sau nu conduc la consolidarea anticipată, vor fi implementate măsuri suplimentare, inclusiv măsuri de majorare a cotelor de impunere;
- lărgirea bazei de impunere pentru impozitul pe venit şi a bazei de contribuţii sociale;
- introducerea unui impozit pe cifra de afaceri (clawback) pentru distribuitorii de medicamente;
- îngheţarea temporară a pensionărilor anticipate;
- controale privind pensiile de invaliditate nou acordate;
- aprobarea unui nou sistem care sa reglementeze plata stimulentelor;
- eliminarea celui de-al 13-lea salariu pentru bugetari;
- reducerea numărului paturilor din spitale cu 9.200;
- nereînnoirea autorizaţiilor pentru 150 cele mai ineficiente spitale.
Pe de altă parte, ministrul finanţelor publice a anunţat că guvernul intenţionează să impună o "taxă de solidaritate" pe salariile mari din companiile de stat. Astfel, în cazul unui salariu de 10.000 de lei, suma ce depăşeşte 9.500 lei (500 lei) va fi impozitată cu 90%, potrivit proiectului în lucru.
1 comentarii:
"dacă aceste acţiuni nu sunt implementate până în iunie 2010 sau nu conduc la consolidarea anticipată, vor fi implementate măsuri suplimentare, inclusiv măsuri de majorare a cotelor de impunere" - eu cred ca isi pregatesc terenul exact pentru aceasta varianta.
In rest... nu m-ar mira sa aflam ca au mai inventat si altele, pe care ni le servesc cu linguta...
Trimiteți un comentariu