BCE a menţinut dobânda de politică monetară la 1% - Reflecţii economice

joi, 10 iunie 2010

BCE a menţinut dobânda de politică monetară la 1%

Banca Centrală Europeană a menţinut dobânda de politică monetară la 1%, pentru a treisprezecea lună consecutiv. Decizia fost în consonanţă cu aşteptările analiştilor. Ultima modificare a dobânzii cheie a BCE datează din luna martie 2009, când dobânda a fost redusă cu 25 puncte de bază până la 1%. BCE a redus dobânda de politică monetară cu 3,25 puncte procentuale din octombrie 2008, când poate fi marcat debutul crizei economice în Europa.

BCE a menţinut dobânda la facilitatea de împrumut la 1,75% şi dobânda bonificată la facilitatea de depozit la 0,25%. Menţinerea la niveluri reduse a acestor dobânzi a fost facilitată de o rată a inflaţiei anuale redusă, la nivelul de 1,6% în mai 2010 pentru zona euro. BCE şi-ar dori ca inflaţia să menţină sub 2%, dar aproape de acest nivel, pe termen mediu.

În conferinţa de presă de astăzi de la Frankfurt, preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, şi nou numitul vice-preşedinte, Vítor Manuel Ribeiro Constâncio, au vorbit despre planul Băncii Centrale Europene de achiziţie de bonduri guvernamentale şi despre măsurile pe care urmează să le ia BCE în vederea aplanării tensiunilor apărute în ultima vreme pe pieţele financiare europene.

Notă: Acest articol a apărut şi în Ziare.com.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus