Probleme ridicate de impozitarea suplimentară a proprietăţilor imobiliare - Reflecţii economice

marți, 22 iunie 2010

Probleme ridicate de impozitarea suplimentară a proprietăţilor imobiliare

Am primit următorul mesaj de la un cititor al blogului, Tudor Dorian Petru. Pentru că problema respectivă preocupă pe multă lume, am decis să-i răspund public.

Stimate d-le Zilisteanu,

Am economisit din rasputeri, cu mult efort si renuntari, timp de mai multi ani (doua servicii) o suma de bani la care am mai adaugat un imprumut de 20000 euro, credit de nevoi personale si am achizitionat pentru fiul meu, 23 ani, absolvent facultate, un apartament nou de doua camere. Pentru siguranta, l-am luat in coproprietate, eu si el (si automat sotia mea este si ea parte prin efectul legii).

Acum ma vad in situatia de persoana imbogatita peste noapte pentru ca am doua proprietati???!!! Eu consider ca de fapt am doua jumatati de proprietate care impreuna fac un intreg. Respectiv, detin un apartament cu doua camere in coproprietate cu sotia si un altul tot de doua camere in coproprietate cu fiul meu. Trebuie sa platesc inca un impozit din solidaritate...?

Cum pot evita acest lucru intrucat mi se pare nedrept sa platesc de doua ori. Ambele locuinte au impozitele platite la zi.

PS Am o rata lunara de 2330 ron!!! Orice leu conteaza acum mai ales ca nici slujbele nu mai sunt atat de sigure si salariul sotiei, cadru didactic, s-a redus de la 1900 la 1400 ron!

Multumesc.

Mesajul se raferă la faptul că Ministerul Finanţelor Publice a publicat proiectul de ordonanţă privind modificarea Codului Fiscal, prin care se impun măriri ale fiscalităţii, inclusiv în ceea ce priveşte impozitarea locuinţelor.

Mai precis, după alineatul (3) al articolului 283 se introduc două noi alineate, alin. (4) şi alin. (5), cu următorul cuprins:
"(4) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, datorează în anul 2010 o taxă de solidaritate reprezentând:
a) 50% din impozitul datorat în anul 2010 pentru prima clădire în afara celei de la
adresa de domiciliu;
b) 100% din impozitul datorat în anul 2010 pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
c) 200% din impozitul datorat în anul 2010 pentru cea de-a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
(5) Taxa prevăzută la alin. (4) se plăteşte până la data de 30 septembrie 2010, inclusiv, la bugetul local al comunei, al oraşului sau al municipiului în care este amplasată clădirea. În cazul municipiului Bucureşti, taxa de solidaritate se datoreză către bugetul local al sectorului în care este amplasată clădirea."

În cazul relatat de cititorul nostru, există următoarele posibilităţi:

1. În cazul în care cele două proprietăţi sunt înregistrate la serviciul de impozite şi taxe al autorităţilor locale sub titulari diferiţi, s-ar putea să scăpaţi de impozitarea suplimentară. Dacă dv. figuraţi la aceeaşi instituţie la ambele proprietăţi, va trebui să plătiţi impozit suplimentar.

2. Dacă veţi fi silit să plătiţi impozit suplimentar, puteţi studia posibilitatea să închiriaţi partea dv. de proprietate, inclusiv fiului dv. pe o sumă simbolică, doar dacă plata impozitului pe chirie ar fi mai mică decât impozitul suplimentar pe proprietate. Este o posibilitate de ocolire legală a acestei prevederi.

Actualizare 01.07.2010: Nu mai contează dacă imobilele sunt închiriate, se vor impozita suplimentar toate. Vezi articolul Impozitarea suplimentară a imobilelor se va aplica chiar dacă imobilele sunt închiriate.

1 comentarii:

Anonim

Am auzit ca exista un minim cerut de stat cu care se poate inchiria o proprietate de genul 50ron.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus