Va urma Ungaria Greciei? - Reflecţii economice

joi, 3 iunie 2010

Va urma Ungaria Greciei?

Ungaria a fost condusă în ultimii ani de Partidul Socialist (Magyar Szocialista Párt, MSZP). După ultimele alegeri parlamentare, partidul de centru-dreapta FIDESZ a câştigat o majoritate de două treimi în parlament, ceea ce îi permite să amendeze orice lege, inclusiv pe cela care necesită această majoritate.

Noul guvern format de Viktor Orbán a găsit o situaţie dezastruoasă a finanţelor publice ale ţării. Vicepreşedintele FIDESZ, Lajos Kósa, totodată primar al oraşului Debrecen, a declarat la o conferinţe pe tema dezvoltării sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii organizate de cotidianul Napi Gazdaság, conform cotidianului Portfolio: "Se pare că scopul nostru actual este să nu intrăm în incapacitate de plată; există o şansă mică de a evita soarta Greciei, deoarece situaţia este mult mai gravă decât credeam."

FIDESZ are câteva zile la dispoziţie, până la sfârşitul acestei săptămâni sau începutul săptămânii viitoare, pentru a face o evaluare realistă a situaţiei, care să-i permită luarea unei decizii. "Acum, că se scufundă corabia, trebuie să luăm măsuri imediate cu orice preţ. Nu putem implementa măsuri anticriză generale, politicile economice trebuie să se bazeze pe fundamente în întregime noi. Întreaga politică economică trebuie reevaluată: sistemul trebuie revizuit până la bază, inclusiv achiziţiile publice şi structura autorităţilor locale", a mai spus Lajos Kósa. El a adăugat că situaţia de urgenţă ar putea forţa guvernul "să suspende provizoriu anumite prevederi economice constituţionale".

"Exemplul Greciei ne arată că Ungaria nu va fi lăsată să se prăbuşească, aşa că nota de plată a acestor măsuri va fi susţinută de Europa. Acestea sunt timpuri diferite", a conchis el.

Aşteaptările noului partid de guvernământ din Ungaria estimează că deficitul bugetar al Ungariei ar putea ajunge la 5-6% în acest an, faţă de ţinta oficială de 3,8%, din cauza cheltuielilor ascunse ale guvernului socialist. În 2009, deficitul bugetar a fost de 4% din PIB.

Estimările Comisiei Europene avansează pentru datoria publică a Ungariei în 2010 la 79% din PIB, fiind cel mai îndatorat stat membru al Uniunii din estul Europei.

Având în vedere situaţia delicată, primum-ministrul Viktor Orbán a solicitat o întrevedere preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, pentru a îi remite cererea oficială a Ungariei pentru un deficit bugetar peste limita convenită pentru anul 2010.

"Mesajul nostru pentru Ungaria şi alte state este că ar trebui să accelereze consolidadrea fiscală şi nu să o relaxeze. Nu ar trebui să opunem consolidarea fiscală creşterii. Fără disciplină fiscală nu vom înregistra creştere economică", a declarat Barroso presei.

Cabinetul premierului Orbán a respins necesitatea unor noi măsuri de austeritate, iar ministrul economiei şi finanţelor, György Matolcsy, a afirmat că accelerarea avansul economiei are prioritate faţă de consolidarea finanţelor.

Iată că Ungaria se adaugă clubului ţărilor Uniunea Europeană cu probleme economice şi financiare foarte grave. Şi nici măcar nu este vorba de contagiune, ci de ascunderea de către guvernul unei ţări din UE a unor cifre macroeconomice. Să ne mai amintim şi de exemplul Bulgariei. Ca să nu mai vorbim de exemplul Greciei. Iată că problemele Europei comunitare apar, pe zi ce trece, mai grave decât estimările iniţiale.

Să ne amintim că fostul guvern socialist al Ungariei a hotărât să renunţe la unele din tranşele acordului stand-by cu Fondul Monetar Internaţional, ceea ce denotă inconştienţa politicienilor. Reamintesc că Ungaria a fost unul dintre primele state ale Uniunii Europene lovite de criză care au apelat la asistenţă financiară internaţională.

Devoalarea situaţiei grave în care se află Ungaria au avut consecinţe serioase pe pieţele internaţionale. "Comentariile legate de Grecia au speriat pieţele. Dacă guvernul creşte deficitul bugetar la 7-8% din PIB în acest an, fără perspective de îmbunătăţire în 2011, ar putea exista retrageri masive de pe piaţa obligaţiunilor iar presiunea asupra forintului ar putea creşte", a afirmat Manik Narain, analist la divizia din Londra a grupului financiar UBS, citat de Mediafax.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus