Ciudăţenii în programele "Prima casă" şi reabilitarea termică a locuinţelor - Reflecţii economice

vineri, 23 iulie 2010

Ciudăţenii în programele "Prima casă" şi reabilitarea termică a locuinţelor

Ieri, prim-ministrul Emil Boc a mai făcut o vizită la Fondul Naţional pentru Garantarea Creditelor pentru IMM, ocazie cu care a vorbit cu oficialii fondului depre programele "Prima casă" şi reabilitarea termică a locuinţelor.

În ceea ce priveşte programul "Prima casă", în varianta 2010, doar 12 bănci sunt angrenate în acordarea de credite pentru locuinţe noi. Suma maximă garantată de FNGCIMM este de 70.000 €, pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute, iar cumpărătorii organizaţi în asociaţii de minimum 7 persoane vor avea o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru case noi. Din aceste sume, se scade avansul de minumum 5%. Am aflat cu această ocazie de la Aurel Şaramet, preşedintele FNGCIMM, că pentru construcţii noi sunt cereri pentru 2 credite la BRD. Iată ce s-a ales dintr-un program naţional.

În ceea ce priveşte reabilitarea termică a locuinţelor, am aflat de la Emil Boc faptul că dobânda maximă va fi de Robor la 3 luni plus 1,9%, în condiţiile în care la creditele garantate prin programul "Prima casă" marja este de 2,5%. O singură bancă, CEC Bank, a intrat în acest program. La această bancă, dobânzile bonificate la depozitele pe un an este 7,54%. Robor la 3 luni este astăzi 7,24%, ceea ce însamnă că CEC Bank va da credite pentru reabilitarea termică a locuinţelor cu 7,54% + 1,9% = 9.14%, adică cu numai 1,6 puncte procentuale peste dobânda bonificată la depozite, ceea ce este foarte puţin. este greu de crezut că CEC Bank îşi va putea acoperi costurile cu această marjă. Se punea întrebarea de ce a acceptat. Săfie comandă politică, să fie ameninţare? Că raţionament economic nu poate fi.

Avînd în vedere că statul va garanta creditele şi tot el impune marja mică la aceastea, este evident că băncile comerciale nu se vor înghesui să acorde acest tip de credite. Aswtfel, statul a scăpat şi de reabilitarea termică a locuinţelor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus