Iresponsabilitatea guvernanţilor de a se juca de-a TVA-ul
Lucrurile sunt relativ simple: după decizia Curţii Constituţionale de a declara drept neconstituţională micşorarea pensiilor cu 15%, Guvernul a hotărât majorarea cotei principale de TVA de la 19% la 24%, în absenţa unei viziuni şi a unui plan B.
Iată că, în ultimele zile, preşedintele Traian Băsescu declară insistent că trebuie readusă cota principală de TVA la 19%, dar că trebuie impozitate toate veniturile. Mai mult, îl declară pe prim-ministrul Emil Boc drept o victimă a altor membri ai Guvernului, în ceea ce priveşte majorarea cotei principale de TVA.
Probabil că este greu de închipuit mai multă iresponsabilitate în ceea ce priveşte administrarea României. Majorarea cotei principale de TVA la 24% a avut extrem de multe consecinţe, printre care şi o proiectată mărire a inflaţiei, FMI ridicând ţinta de inflaţie la 7,9%. Revenirea la 19% de la 1 ianuarie 2011 va da un semnal extrem de prost faţă de capacitatea clasei politice de a guverna ţara. Guvernanţii îşi imaginează România ca o tablă de Monopoly. Se apre că nu au capacitatea de a înţelege că nu este vorba despre un joc, ci despre o ţară.
Cu luciditatea băncii centrale, Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR, le-a spus clar guvernanţilor: "Să ne întoarcem la TVA-ul de 19%. Mi-e teamă că, la sfârşitul anului, nu va mai fi posibil. Dacă statul ar veni cu măsura asta, nu exclud ca comercianţii să se bucure că nu mai plătesc TVA, dar preţurile să nu le dea înapoi de unde au plecat. Piaţa-i piaţă."
Impostura economică a Guvernului a condus la multe decizii aberante. După apetenţa faţă de deciziile administrative care să conducă economia, activitatea actualului executiv aduce aminte de Comitetul de Stat al Planificării. Ei nu înţeleg că deciziile administrative în probleme economice se întorc, în cele din urmă, împotriva lor şi împotriva noastră.
Joaca de-a TVA-ul va arăta investitorilor şi pieţelor că nu pot avea încredere în actuala guvernare a României. Sunt convins că este posibil să asistăm la micşorări de rating şi la o creştere a CDS.
Politica fiscală a României este făcută după ureche, nu a dat dovadă niciodată de existenţa unei viziuni şi a unei coerenţe. România nu mai poate continua aşa. Lipsa de predictibilitate a reglementărilor din mediul economic este distrugătoare. Nu trebuie să ne mai mirăm că nivelul investiţiilor străine este atât de mic la noi în raport cu alte ţări din regiune. Poate ar merita de făcut o statistică în câte rânduri au respectat guvernanţii prevederea legală de a face modifică la Codul Fiscal cu şase luni înainte de intrarea lor în vigoare.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu