Radu Graţian Gheţea: Băncile au noi probleme începând cu 1 iulie
Am atras în mai mult rânduri atenţia asupra consecinţelor măsurilor de austeritate adoptate de Guvern şi intrate în vigoare de la 1 iulie 2010, mai ales în articolul Creditele bugetarilor, o bombă ce poate exploda după 1 iunie 2010 (la acea vreme, Guvernul spera ca măsurile de austeritate să intre în vigoare de la 1 iunie 2010). Scriam acolo că cei peste 1.360.000 de bugetari din România au de plătit înapoi la bănci 4,8 mld.€, adică o cincime din împrumuturile totale acordate de bănci persoanelor fizice. Asta înseamnă, în medie, că fiecare bugetar are o datorie la bancă de peste 3.500 €. Situaţia diferă de la o bancă la alta, unele având o pondere de 10% din total credite acordate bugetarilor în timp ce la altele procentul ajunge şi la 25%, conform unor surse bancare.
Aflat astăzi la un seminar financiar-bancar, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi al CEC Bank, a declarat:
"La persoanele fizice, lucrurile vor fi destul de complexe în perioada următoare, când se va simţi efectul reducerilor masive de personal ,în special din zona privată. Din 1 iulie avem clar un nou început. Este clar că acei clienţi care lucrează la stat vor avea venituri mai mici şi nu-şi vor mai putea plăti ratele la credit, iar la aceasta se vor adăuga şi pierderile pe care mulţi oameni le-au suferit din cauza calamităţilor naturale. Cei loviţi de inundaţii s-ar putea să aibă probleme cu rambursarea creditelor. De asemenea, reducerea cu 25% a salariilor va crea probleme băncilor. Cred că toate băncile sunt pregătite să treacă la o restructurare importantă a creditelor ca urmare a reducerii veniturilor pe familie."
Gheţea a mai atras atenţia că în prezent nu există cerere de credite de la persoane fizice şi nu este vorba de nivelul dobânzilor.
Creditele neperformante din sistemul bancar românesc au ajuns la cote nemaiîntâlnite în ultimii 20 de ani, aşa cum a prezentat ieri la un seminar ţinut la BNR Rodica Popa, şef serviciu în Direcţia de de stabilitate financiară a băncii centrale, în lucrarea Creditele neperformante - metodologii şi comparaţii, discutată pe larg de Bogdan Glăvan în articolul Creditele neperformante urcă vertiginos.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu