Statul sleit economic adoptă numai măsuri pro-ciclice
"România are mare nevoie să treacă la cote progresive de impozitare a tuturor veniturilor de la 1 ianuarie 2011, inclusiv a pensiilor, pentru funcţionarea în continuare a statului, iar bugetul pe 2011 va trebui construit pe un asemenea sistem", afirmă ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, citat de Ziarul financiar.
Vlădescu susţine că actuala cotă unică de 16% nu mai poate susţine bugetul în condiţiile în care recesiunea va fi în acest an mai mare de 1,5% din PIB, iar perspectivele pentru 2011 sunt incerte. Ministrul lucrează la un sistem de impozit pe venitul global, în trepte mici, cu deduceri pentru pensii şi asigurări de sănătate private. El afirmă că pentru încurajarea consumului va fi nevoie de reducerea TVA în 2011. Impozitul pe profit ar urma să scadă anul viitor la 15% pentru menţinerea competitivităţii fiscale a României, dar Vlădescu nu renunţă la impozitul minim.
"Pentru fiecare lucru există o anumită perioadă de viaţă. Cota unică a fost o epocă, dar acum s-a încheiat şi nu o spun ca să lansez o discuţie politică, pentru că proiectul meu de impozit progresiv pe venitul global nu este nici împotriva PD-L (care a iniţiat cota unică şi o susţine în continuare - n.m.), nici în favoarea PSD (susţinător tradiţional al impozitării progresive - n.m.). Este o opţiune strict profesională, bazată pe calcule ale experţilor din minister", a declarat Vlădescu, citat de Mediafax.
Sebastian Vlădescu nu ezită să afirme că, din punctul său de vedere, majorarea TVA la 24% a fost o eroare economică, el pledând în schimb pentru impozitarea tuturor pensiilor, poziţie susţinută şi de preşedintele Traian Băsescu.
Este foarte uşor de observat lipsa de viziune a Guvernului României şi inabilitatea sa de a gestiona ţara pe timp de criză. Toate măsurile luate şi cele planificate sunt măsuri pro-ciclice, aşa cum au făcut, în general, toate guvernele României după 1990. Măsurile anti-criză sunt de strângere a curelei, dar măsurile de stimulare economică lipsesc cu desăvârşire. În acest fel, nu se face altceva decât o restrângere accentuată a consumului, întrucât toate măsurile sunt de supravieţuire şi lipsite de orice perspectivă de progres.
Actuala situaţie nu va face altceva decât să ne înglodeze în criză. Dacă vom aştepta creşterea economică doar drept consecinţă a îmbunătăţirii situaţiei economice europene şi mondiale, vom fi condamnaţi la subdezvoltare economică.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu