Isărescu vorbeşte de o inflaţie de 8% pentru anul 2010 - Reflecţii economice

luni, 5 iulie 2010

Isărescu vorbeşte de o inflaţie de 8% pentru anul 2010

După ce oficialii Fondului Monetar Internaţional au anunţat că măresc ţinta de inflaţie pentru România în anul 2010 la 7,9%, iată că şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a făcut comentarii despre nivelul inflaţiei la sfârşitul anului.

"Ultimele evaluări făcute vineri şi confirmate azi dimineaţă cu privire la efectele potenţiale pe ansamblu ne arată că după estimarea noastră la sfârşitul anului vom avea o rată a inflaţiei undeva de 8%. Fără să modificăm ţinta de inflaţie (de 3,5% plus sau minus un punct procentual - n.m.) pe 2010, avem o proiecţie în care trebuie să ne încadrăm, însă nu este proiecţia noastră finală pentru acest an. Proiecţia finală o vom da probabil publicităţii la începutul lunii august", a spus Isărescu.

După cum scriam în articolul Câteva aspecte tehnice privind majorarea cotei principale de TVA, majorarea cotei principale de TVA cu cinci puncte procentuale la 24% ar conduce, dacă s-ar transmite integral şi la toate preţurile, la o creştere de 4,2% faţă de nivelul actual.

"În coşul de consum sunt produse care au o cotă de TVA de 9%, articole medicale, cărţi, servicii hoteliere, deci cam 5% din coş. De asemenea, produse cu TVA zero - sevicii îngrijire medicală, bilete cinema, teatru, cu o pondere de 4%. În consecinţă, tot aritmetic, ţinând cont de acestea, majorarea cu transmitere integrală, aritmetică, ar fi de 3,9%", a precizat Isărescu, citat de Mediafax.

El a explicat diferenţa între scenariile de creştere a inflaţiei ca urmare a majorării TVA prin netransmiterea integrală de către toţi agenţii economici a creşterii de impozite în preţuri, în contextul în care există un deficit substanţial de cerere în România.

"Economia este ceva mai complicată. Observăm chiar după câteva zile că această transmitere nu s-a realizat. Nu s-a operat până acum nicio majorare de 5%. Explicaţia rezidă în existenţa unui substanţial deficit de cerere în România", a spus Mugur Isărescu.

Este ceea ce scriam în articolul O mişcare interesantă: mai mulţi retaileri vor compensa majorarea TVA. Numai că alţi comercianţi au încercat marea cu degetul şi au mărit preţurile mai mult de 4,2%, cât i-ar fi obligat mărirea cotei principale de TVA. Doar că restrângerea consumului, şi pe fondul micşorării drastice a veniturilor anumitor categorii de populaţie, îi va obliga să micşoreze aceste preţuri experimentale.

1 comentarii:

Informatii-economice

Eu nu cred ca vom ajunge la 8% inflatie. In contextul lipsei de cerere s-ar putea sa asistam si la anumite schimbari in componenta cosului de consum, prin preferarea produselor mai ieftine. In aceste conditii si in conditiile in care unii retaileri vor prefera sa nu transfere catre consumatori cresterea taxelor (decat pentru anumite produse), nu cred ca vom termina anul cu o inflatie mai mare de 6-6.5%
PS: necompensarea din partea retailerilor e deocamdata datorata in cea mai mare parte imposibilitatii schimbarii ofertelor si a altor probleme logistice.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus