România versus Bulgaria, în turism - Reflecţii economice

duminică, 25 iulie 2010

România versus Bulgaria, în turism

În acest sfârşit de săptămână, litoralul românesc aştepta 150.000-160.000 turişti, ceea ce reprezintă o prezenţă foarte numeroasă. O altă ştire ne anunţă că, în urma unei masive pene de curent, mulţi turişti din staţiunea bulgară Slanchev Briag (cunoscută sub denumirea englezească de Sunny Beach) au părăsit staţiunea. Preşedintele uniunii hotelierilor din Sunny Beach a declarat că sâmbătă în staţiune se aflau 300.000 de turişti, dar mulţi dintre ei şi-au întrerupt vacanţa în lipsa aerului condiţionat şi a apei calde.

Slanchev Briag este cea mai mare staţiune turistică de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Se găseşte la 35 km nord de Burgas şi are 800 de hoteluri cu peste 300.000 de paturi. În ultimii ani, staţiunea s-a dezvoltat continuu. După anul 2000, toate hotelurile existente au fost renovate şi modernizate, s-au construit hoteluri şi complexe de apartamente noi. Mulţi cred că staţiunea s-a supradezvoltat, înlocuind liniştea, spaţiile verzi, siguranţa şi calitatea serviciilor publice cu beton şi sticlă.

În cele din urmă, problemele cu aprovizionarea cu energie electrică a unei mari părţi a litoralului bulgăresc au fost remediate. Începând de sâmbătă de la orele 13:40, aprovizionarea se efectuează în condiţii normale, a anunţat Compania bulgară de energie electrică.

O singură staţiune de pe litoralul bulgăresc deţine peste 300.000 de locuri de cazare, mai mul decât tot litoralul românesc, creditat cu 250.000 locuri de cazare. În Bulgaria, turismul asigură 5% din PIB, pe când în România numai 3,5% din PIB. Dau acest cifre pentru că autorităţilor române le place să compare România cu Bulgaria, mai ales în domeniile în care stăm mai bine.

Elena Udrea declara anul trecut: "Cu atenţia pe care o acordă actuala guvernare, turismul poate ajunge la 10% din PIB în 2012, cel târziu în 2015." Greu de crezut!

Turismul românesc este lipsit de viziune, de programe coerente şi de existenţa unui program riguros de dezvoltare. Investiţiile majore în turism din ultimii ani au fost în pensiunile rurale, construite în mare măsură pe bani europeni. În mult localităţi mturistice rurale, primarii sau apropiaţii lor şi-au construit pensiuni luxoase pe bani de la Bruxelles. Numai că dezvoltarea s-a produs haotic. În rest, turismul românesc este în mare suferinţă.

Pentru mai multe date statistice, citiţi articolul lui Cristian Orgonaş.

2 comentarii:

Radu

SUnt ferm convins ca doamna Udrea va reusi sa faca litoral romanesc sa revina la ceea ce a fost candva.

adrian neag

Am o curiozitate micuta : sa-mi spuna si mie Radu cel putin 3 masuri active luate de tanti Udrea pntru relansarea turismului pe litorlul romanesc ( pentru care sa exemplifice si cu efecte ) , precum si alte cel putin 3 masuri active care se prognozeaza a fi luate.
P.S. Masuri active nu inseamna bani aruncati pe apa sambetei in publicitate si reclama.
Asteptm provincia.Multumesc anticipat de raspuns.Il stim deja.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus