Dilema băncilor: vor mări sau nu dobânzile la depozite? - Reflecţii economice

miercuri, 7 iulie 2010

Dilema băncilor: vor mări sau nu dobânzile la depozite?

După cum arătam în articolul Orice dobândă sub 9,4% va fi real negativă, depozitele bancare au ajuns să nu mai fie atractive pentru deponenţii la bănci. Pentru a fi real pozitive, dobânzile la depozite trebuie să fie mai mari de 9,4%, aşa cum arătam în articolul respectiv, în condiţiile aplicării impozitul de 16% pe câştigurile din dobânzi. După Fondul Monetar Internaţional, inflaţia ar putea fi în 2010 de 7,9%, iar după Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, am putea atinge 8%.

Pe de altă parte, băncile s-ar putea confrunta cu o altă cauză a lipsei de lichiditate, respectiv creşterea ponderii creditelor neperformante din portofoliu. Este tot o consecinţă a măsurilor de austeritate luate de Guvern prin reducerea salariilor bugetarilor cu 25%. Cei peste 1.360.000 de bugetari din România au de plătit înapoi la bănci 4,8 mld.€, adică o cincime din împrumuturile totale acordate de bănci persoanelor fizice.

În momentul de faţă băncile se confruntă cu dilema dacă vor mări sau nu dobânzile la depozite. Unele bănci comerciale au luat deja măsuri pentru contracararea introducerii impozitului de 16% pe câştigurile din dobânzi bancare. Astfel, CEC Bank, spre exemplu, a majorat dobânzile la toate depozitele cu suma necesară pentru a absorbi impozitul de 16% pe care statul îl percepe pe căştigul din dobânzi, iar Alpha Bank a scos pe piaţă un depozit pentru care banca suportă costul impozitului de 16% în numele clientului, după cum anunţă DailyBusiness.ro.

În condiţiile în care băncile comerciale nu mai creditează economia reală, principalele lor posibilităţi de plasament sunt titlurile de stat şi împrumuturile de pe piaţa interbancară. Zilele trecute, statul nu a reuşit să plaseze integral o emisiune de titluri de stat cu randament de 7% pe an şi o maturitate de 6 luni, destul de uşor de plasat în alte condiţii. Cu siguranţă, băncile vor cere statului dobânzi mai mari, ca urmare a necesităţii măririi dobânzilor depozitelor bancare.

Dacă, până la izbucnirea crizei, băncile cu capital străin din România puteau lesne apela la băncile mamă din străinătate şi obţineau bani ieftini, acum ele trebuie să se bazeze în principal pe depozitele atrase de la populaţie. Dacă atractivitatea câştigurilor din dobânzi va scade, băncile vor trbui să mărească dobânzile.

Statul român s-a bucurat că va mai câştiga nişte bani din impozitarea câştigurilor din dobânzi bancare, însă măsura se va întoarce ca un bumerang, prin creşterea dobânzilor pretinse de bănci pentru emisiunile de titluri de stat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus