Indicele de încredere al românilor la cea mai redusă cotă din ultimii 10 ani - Reflecţii economice

miercuri, 7 iulie 2010

Indicele de încredere al românilor la cea mai redusă cotă din ultimii 10 ani

Indicele de încredere a populaţiei a înregistrat cea mai mare scădere din ultimii zece ani, ajungând în luna iunie 2010 la nivelul record de -79%, faţă de numai -43% în urmă cu un un an şi -15% acum doi ani, ca urmare a măsurilor de austeritate anunţate de Guvern, potrivit Barometrului de Încredere a Consumatorului realizat de firma de cercetare GfK România.

"Această stare accentuată de pesimism se datorează în cea mai mare măsură programului guvernamental de austeritate care a dus la deteriorarea situaţiei economice generale, deteriorare resimţită de peste 90% din populaţia ţării", se arată în comunicatul companiei de cercetare.

În ceea ce priveşte percepţia despre viitor, 78% dintre români nu se aşteaptă ca situaţia să se îndrepte din punct de vedere economic în perioada următoare, ci din contră. Dacă, în iunie 2009, trei din zece români credeau că situaţia financiară a familiei lor se va înrăutăţi în următoarele 12 luni într-o măsură mai mare sau mai mică, un an mai târziu acest procent a crescut la mai mult decât dublu, 65% dintre respondenţi declarând acelaşi lucru. Numai 6% din români speră ca situaţia lor să se îmbunătăţească în următorul an şi 23% se aşteaptă să rămână la fel ca în prezent.

În legătură cu situaţia financiară, se manifestă şi încrederea în stabilitatea locului de muncă, care a scăzut şi ea semnificativ faţă de anii de dinaintea crizei. Astfel, nu mai puţin de 85% dintre români aşteaptă o creştere a şomajului şi numai 4% sunt optimişti în această privinţă.

În ceea ce priveşte economisirea, studiul arată că opt din zece români spun că au dificultăţi în a economisi în perioada aceasta. Nici pentru următorul an nu este previzibilă o modificare, peste 85% spunând că nu intenţionează să facă acest lucru. Principalele cauze sunt evoluţia preţurilor şi a ratei şomajului. Peste două treimi dintre români estimează o creştere a inflaţiei în 2010 şi prima jumătate din 2011, în vreme ce un procent relativ asemănător a remarcat că ultimul an a adus preţuri mai mari la majoritatea produselor.

Achiziţiile de imobile sau maşini nu mai intră la capitolul priorităţi de investiţie pentru români. Astfel, intenţia scăzută privind cumpărarea acestor bunuri s-a menţinut constantă în ultimele nouă luni, 91%, respectiv 87% declarând în luna aprilie că este foarte puţin probabil să îşi ia o locuinţă sau un autoturism în următorii doi ani. Mai mult de trei sferturi dintre cei chestionaţi nu consideră că este o perioadă favorabilă pentru renovarea casei (cumpărarea unei centrale pentru încălzire sau a unor noi obiecte sanitare).

Acest barometru este echivalentul românesc a ceea ce se numeşte în SUA Consummer Confidence Index, definit ca gradul de optimism în economia ţării, exprimat prin tendinţele de consum şi economisire.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus