Nebunia de la Registrul Comerţului Bucureşti - Reflecţii economice

sâmbătă, 29 mai 2010

Nebunia de la Registrul Comerţului Bucureşti

Suntem obişnuiţi cu aberaţiile servite de fel de fel de instituţii din România. Vă mai semnalez una.

Până în acest an, bilanţurile agenţilor economici se depuneau la sediile administraţiilor finanţelor publice teritoriale, la fel cu multe alte raportări. Apoi, bilanţurile trebuiau depuse la oficiile Registrului Comerţului, deşi ele existau deja la ANAF şi se puteau prelua electronic.

Din acest an, odată cu depunerea bilanţurilor la 31.12.2009, regula s-a schimbat: bilanţurile se depun într-un singur loc şi anume la Registrul Comerţului. Dacă la administraţiile financiare depunerea bilanţurilor era gratuită, la Registrul Comerţului costă. După cum ştiţi, Registrul Comerţului a trecut de la Camerele de Comerţ şi Industrie la Ministerul Justiţiei, după un destul de mare scandal. Camerele de Comerţ au rămas fără 95% din veniturile lor, care s-au direcţionat astfel către statul român.

În afară de faptul că agenţii sunt taxaţi pentru această operaţiune, mai există un mare inconvenient: oficiile Registrului Comerţului se găsesc în capitalele de judeţ, ceea ce înseamnă că agenţii economici care au sediul în alte localităţi trebuie să se deplaseze până acolo. Administraţiile finanţelor publice au birouri şi în alte localităţi decât capitala de judeţ.

În ceea ce priveşte situaţia din Bucureşti, esenţa este că, dacă înainte bilanţurile se depuneau în şase locuri, respectiv cele şase administraţii financiare de sector, acum bilanţurile se depun într-un singur loc, adică la sediul Registrului Comerţului. Clădirea respectivă este una închiriată. Contribuabilii au luat cu asalt în aceste zile clădirea respectivă, dat fiind că se apropie termenul limită pentru depunerea bilanţurilor pentru anul 2009.

Ieri, aproape că lucrurile au scăpat de sub control. Durata medie de aşteptare a fost de 5 ore. La ora 16, programul s-a terminat şi cei aflaţi la coadă, extrem de numeroşi şi nervoşi, au început să vocifereze. A fost necesară chemarea jandarmilor pentru calmarea spiritelor. Proprietarul clădirii a venit la faţa locului şi s-a îngrozit de mulţimea de oameni care se afla pe scările interioare şi pe holurile clădirii. În opinia lui, clădirea ar putea fi pusă în pericol de o asemenea afluenţă de public şi a ameninţat cî nu va mai reînnoi contractul de închiriere pentru Registrul Comerţului.

Iată că o decizie a autorităţilor menită să corecteze o aberaţie, depunerea redundantă a bilanţurilor la două instituţii ale statului, s-a transformat ea însăşi într-o altă aberaţie.

1 comentarii:

Logosfera

Din greseala in greseala pana la victoria finala... impotriva propriului popor.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus