Nouriel Roubini la Bucureşti, o privire pesimistă asupra economiei mondiale - Reflecţii economice

miercuri, 26 mai 2010

Nouriel Roubini la Bucureşti, o privire pesimistă asupra economiei mondiale

Astăzi, în cadrul celei de-a şaptea ediţii a Central & Southeast European Finance Forum (25-26 mai 2010), organizată de Forum Invest, a conferenţiat Nouriel Roubini, celebrul economist american, profesor la Stern School of Business de la Universitatea din New York. Creditat ca fiind cel mai important economist care a prevăzut criza izbucnită în vara anului 2007 în SUA, Roubini mai este supranumit şi Dr.Doom.

S-a născut la 29 martie 1959 la Istanbul, Turcia, din părinţi evrei iranieni. Când avea vârsta de doi ani, familia sa s-a mutat la Teheran, Iran, şi apoi în Israel. În perioada 1962-1983, a locuit în Italia, unde a urmat cursurile Universităţii Luigi Bocconi din Milano, pe care le-a absolvit cu summa cum laudae în economie, iar apoi s-a mutat în SUA, unde a obţinut doctoratul în economie la Universitatea Harvard.

Expunerea lui Nouriel Roubini nu a adus noutăţi importante pentru mine, întrucât îi citesc destul de frecvent lucrările şi intervenţiile în presa internaţională, dar a fost foarte bine structurată şi în spiritul neo-keynesian caracteristic.

Voi relata doar câteva idei mai importante. Presa a acoperit destul de bine evenimentul Vă recomand să citiţi şi articolul lui Dan Popa din Hotnews.ro.

1. În momentul de faţă, criza financiară şi economică a trecut din sistemul privat în cel public, prin mărirea deficitelor bugetare.

2. Se constată o scădere accentuată a efectului de levier în sistemele financiare din ţările dezvoltate.

3. Măsurile de stimulare financiare luate de guvernele occidentale sunt un drog şi se pot dovedi insuficiente.

4. În cazul eşuării restructurării datoriilor suverane din zona euro, am putea asista la ieşirea din această zonă a cel puţin unei ţări.

5. În SUA, este posibilă rezolvarea deficitului bugetar mare prin inflaţie, dar în zona euro e mai greu, din cauza tratatelor şi mecanismelor existente.

6. Nimeni nu are ştiinţa absolută, tot ceea ce fac economiştii este să evalueze diferite scenarii.

7. România trebuie să continue cu reformele structurale, aveţi nevoie de măsuri de austeritate. Măriţi productivitatea şi faceţi reforme orientate către piaţă. Cea mai bună cale este un mix de politici de reducere a cheltuielilor bugetare şi de mărire a veniturilor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus