Bugetarii din administraţia publică locală concediaţi ca pe vremea Comitetului de Stat al Planificării - Reflecţii economice

joi, 1 iulie 2010

Bugetarii din administraţia publică locală concediaţi ca pe vremea Comitetului de Stat al Planificării

În conformitate cu o ordonanţă adoptată în şedinţa de guvern de ieri, peste 53.000 de angajaţi ai administraţiei publice locale vor fi disponibilizaţi până la sfârşitul anului.

În 40 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, primarii vor fi obligaţi să prezinte prefecţilor organigrame noi, urmând ca apoi să se demareze procedurile legale de disponibilizare a salariaţilor încadraţi cu depăşirea limitelor stabilite de Guvern, a precizat ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, citat de Agerpres.

"În urma calculelor făcute, şi avem analiza pe fiecare unitate administrativ-teritorială din România, numărul de posturi peste normativ este de 53.432, din care număr de posturi peste normativul de bază - deci personal de disponibilizat pentru respectarea normativului va fi 38.666, numărul de posturi peste normativ la evidenţa persoanelor - 4.070, număr de posturi peste normativ la Poliţia Comunitară - 10.696", a detaliat Blaga.

Întrebat dacă se vor oferi salarii compensatorii celor disponibilizaţi, Blaga a declarat că "nu avea dreptul nimeni din administraţie să încheie contracte colective de muncă".

Modalitatea în care statul român înţelege să respecte deficitul bugetar de 6,8%, convenit cu Fondul Monetar Internaţional, prin reducerea cheltuielilor bugetare aminteşte de Comitetul de Stat al Planificării. Şi este şi de înţeles, îl au în partidul de guvernământ pe Theodor Stolojan, care are o experienţă bogată în instituţia citată. Nivelarea este o armă specifică comunismului, Exact asta fac guvernanţii. În loc să reducă cheltuielile bugetare prin tăierea bugetelor de personal ale autorităţilor locale, ei impun salarii clare şi fixe, de parcă utilitatea angajaţilor ar fi aceeaşi pentru fiecare, şi un număr clar de angajaţi.

Mai mult decât atât, dacă la nivelul declaraţiilor politice se vorbeşte de ani de zile de descentralizare, ceea ce presupune o autonomie sporită a comunităţilor locale, actualele măsuri nu fac altceva decât să centralizeze decizia mai mult decât oricând. Ar trebui ca, în limitele unui buget de personal, autorităţile locale să fie libere să angajeze şi să concedieze şi să fixeze nivelul salariilor.

Este clar că trebuie făcută o reformă drastică a statului român şi a filosofiei finanţelor publice. Actuala stare de lucruri perpetuează ineficienţa.

1 comentarii:

Informatii-economice

Cred ca una dintre problemele Romaniei este ca ne conduc in continuare cei care ne conduceau si acum 20 de ani...
Daca nu sunt exact aceiasi, macar sunt scoliti in aceleasi locuri.
Totusi, cred ca e nevoie de o reforma a sistemului bugetar si mai cred ca in Romania din pacate o reforma ce nu s face in medie ii loveste doar pe cei fara putere de negociere.
E total gresit dar... doar de atat sunt in stare!

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus