ANAF şi băncile încalcă secretul bancar. Plus o metodă a ANAF de a nu restitui banii cuveniţi contribuabililior - Reflecţii economice

joi, 13 mai 2010

ANAF şi băncile încalcă secretul bancar. Plus o metodă a ANAF de a nu restitui banii cuveniţi contribuabililior

Poate vă mai amintiţi, în noiembrie 2009, scriam articolul Scrisoare de la ANAF: diferenţele de impozit stabilite în minus vor fi trimise în contul bancar, în care relatam despre faptul că ANAF s-a modernizat şi a decis să trimită contribuabililor diferenţele de impozit stabilite în minus prin virmant în contul bancar.

Astăzi am fost la Administraţia Finanţelor Publice a Sectorului 4 din Bucureşti, pentru a depune declaraţiile 200 şi 230. Cum trecuse mai bine de jumătate de an de la primirea scrisorii amintite, am zis că este o bună ocazie să întreb ce s-a întâmplat cu acei bani, pe care nu i-am primit. Deşi ora era cu puţin după 12, jumătate dintre salariaţii instituţiei mâncau, chiar la ghişeu, de faţă cu contribuabilii, fără să le pese şi părând gata să explodeze dacă ai fi avut tupeul să-i deranjezi. În fine, sunt trmis undeva în spate, la serviciul restituiri, format din două funcţionare. Conform legilor lui Murphy, una mânca, iar cealaltă îşi trăsese farfuria ceva mai deoparte. Dialogul s-a desfăşurat cam aşa:

- Am primit o scrisoare de la instituţia dv., conscutivă trimiterii prin poştă a declaraţiei de impunere pentru anul 2008, prin care eram înştiinţat că voi primi diferenţa de impozit stabilită în minus în contul bancar, dar banii nu au venit nici acum, după jumătate de an.
- Spuneţi-mi codul numeric personal.
- (Îl rostesc)
- (Butonează câteva minute pe calculator) Păi vi i-am trimis!
- Când?
- Pe 2 noiembrie 2009. Iar banii s-au întors peste câteva zile.
- (Presimţind ceva) În ce cont?
- (Îmi cere cartea de identitate) În RO..BRDE...
- E un cont aiurea! Nu mai am cont la BRD de câţiva ani! De unde îl aveţi?
- Păi ni l-a comunicat banca!
- Dar nu coincide cu contul indicat de mine pe declaraţia 200 de anul trecut! Eu v-am indicat un cont de la ING Bank!
- Nu trimitem la conturile indicate de contribuabili! Nu ne permite programul de calculator! Cerem noi la bănci conturile!
- Şi dacă am două sute de conturi la toate băncile din România, trimiteţi într-un cont la întâmplare?
- ...
- De ce nu mi-aţi trimis o scrisoare sau un e-mail sau de ce nu mi-aţi telefonat să-mi comunicaţi această situaţie (toate elementele de identificre fiind completate pe Declaraţia 200 de anul trecut)?
- Nu e treaba noastră.
- Şi eu ce fac acum să-mi recuperez banii?
- Faceţi o cerere în acest sens, luaţi formularul de la ghişeul 9, după care mergeţi la inspectorul de care depindeţi şi apoi o înregistraţi la registratură.
- Pot să ridic banii în numerar acum?
- Nu, veţi fi programat.
- Şi dacă cer transmiterea banilor într-un cont bancar, de data asta acolo îi veţi trimite?
- În cazul acestor cereri, da.

Dincolo de absurdul situaţiei, am de făcut următoarele observaţii:

1. ANAF cere în mod ilegal, încălcând secretul bancar, numerele conturilor băncilor comerciale, iar acestea furnizează informaţiile, în condiţiile în care nu este vorba de vreo contravenţie şi, cu atât mai puţin, de vreo infracţiune, ci este vorba de restituirea unor sume de bani.

2. Este, de asemenea, o încălcare a legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal.

3. Pot presupune că ANAF trimite în mod preferenţial banii către anumite bănci. Vezi sponsorizarea BRD în scandalul legat de Elena Udrea la Paris.

4. Pot interpreta trimiterea banilor într-un cont pe care nu îl mai folosesc de ani de zile ca fiind o cale a ANAF de a tergiversa restituirea banilor cuveniţi contribuabililor.

Oricare ar fi adevărul este o situaţie extrem de gravă şi statul îşi bate efectiv joc de contribuabili. Pentru asemenea funcţionari, nu este suficientă reducerea de salariu de 25%, ar fi necesară o reducere de 99%.

Mă întreb dacă Sebastian Vlădescu ştie cum sunt trataţi contribuabilii de către agenţiile subordonate Ministerului Finanţelor Publice? Sau, personaj boem fiind, se ocupă doar cu previziuni economice care nu vor adeveri niciodată?

1 comentarii:

zummuz

Pai trimite-i lui Benerel enormitatea. Ca el e un fel de bulibasa peste camatarii (bancile) din romanica.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus