Acţiunile Băncii Transilvania avansează cu 12%, pe fondul zvonurilor de preluare - Reflecţii economice

luni, 27 iulie 2009

Acţiunile Băncii Transilvania avansează cu 12%, pe fondul zvonurilor de preluare

După primele două ore şi jumătate de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, acţiunile Băncii Transilvania au urcat la 1,48 lei, cu 12,12% mai mult decât preţul de deschidere. Tranzacţiile cu acest titlu au totalizat în acelaşi interval 4,37 mil.lei. Această evoluţie poate fi pusă pe seama zvonurilor apărute la sfârşitul săptămânii trecute privind o eventuală preluare a BT de către National Bank of Greece (NBR). Agenţia Axia Plus, care a dat ştirea, mai menţionează faptul că şi fondul de investiţii Marfin Investment Group (MIG) poartă discuţii pentru preluarea Băncii Transilvania.

Banca Transilvania este cea mai mare instituţie de credit cu capital privat românesc, fiind controlată de un grup de investitori din Cluj, cel mai important fiind Horia Ciorcilă, preşedintele băncii, care deţine 5% din acţiuni. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare deţine o participaţie de 15%, iar SIF-urile controlează împreună încă 15%. Atractivitatea Băncii Transilvania constă în scăderea capitalizării bursiere a băncii de la 1,7 mld.€ în iulie 2007 la 310 mil.€ în iulie 2009. La sfârşitul lunii martie 2009, BT avea active de 4,65 mld.€. La sfârşitul anului 2008, Banca Transilvania era pe locul 7 în sistemul bancar românesc după total active, cu o cotă de piaţă de 5,4%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de 2007, aşa cum scriam aici.

Este de menţionat faptul că National Bank of Greece, cea mai mare bancă comercială din Grecia, mai deţine Banca Românească. NBR are la dispoziţie un fond de 1 mld.€ pentru achiziţia de active, în afară de Banca Transilvania, banca grecească mai vizează RBS Bank Romania, divizia locală a Royal Bank of Scotland, care este la vânzare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus