Cel mai mare fond de pensii american dă în judecată cele trei mari agenţii de rating pentru evaluări greşite - Reflecţii economice

miercuri, 15 iulie 2009

Cel mai mare fond de pensii american dă în judecată cele trei mari agenţii de rating pentru evaluări greşite

Cel mai mare fond de pensii din SUA, Calpers (California Public Employees' Retirement System), a hotărât să dea în judecată cele trei mari agenţii de rating, Moody's, Standard & Poor's şi Fitch, pentru evaluări greşite pentru acordarea celor mai bune calificative unor instrumente financiare garantate prin ipoteci, ceea ce a determinat pierderi în urma crizei subprime. Calpers este un fond de pensii pentru funcţionarii din sistemul public şi familiile lor, având 1,6 mil. de beneficiari şi un portofoliu de investiţii de 183 mld.$.

După cum anunţă Reuters, săptămâna trecută, Calpers a deschis un proces la Curtea Superioară din California, la San Francisco, prin care susţine că ar putea avea pierderi de 1 mld.$ din cauza instrumentelor structurate de investiţii (structured investment vehicles, SIV) calificate la cel mai bun rating de către cele trei agenţii.

SIV sunt instrumente complexe de investiţie, garantate prin împrumuturi şi alte forme de datorii, cuprinzând inclusiv credite ipotecare subprime şi CDT (collateralized debt obligations), "împachetate" de băncile de investiţii şi vândute pe piaţă.

Calpers susţine că, prin acordarea unor calificative superioare acestor instrumente, agenţiile de rating au indus în eroare fondul de pensii şi asemenea ratinguri care acompaniază instrumentele de investiţie "s-au dovedit a fi extrem de nepotrivite şi neobişnuit de înalte".

Calpers nu a declarat suma solicitată drept daune.

Se ştie că agenţiile de rating au fost considerate unii dintre principalii vinovaţi ai crizei financiare izbucnite în vara anului 2007 în SUA.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus