Ritm ameţitor la "Prima casă": 34 credite în 3 săptămâni
După cum am scris săptămâna trecută, premierul Emil Boc i-a convocat pe reprezentanţii băncilor comerciale care nu au semnat convenţia de garantare pentru programul "Prima casă". Până la data respectivă, convenţia era semnată de 13 bănci comerciale. Până acum, din aceste 13 bănci, doar 4 au acordat credite prin acest program: BRD, Banca Transilvania, Alpha Bank şi ATEBank. Numărul de credite acordate: 34. Pe lângă ING Bank, care s-a retras din program, 6 bănci nu au semnat convenţia, aşteptând publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern prin care se aprobă noua formulă a normelor de aplicare a ordonanţei privind programul "Prima casă", după care se va alcătui noua convenţie de garantare care trebuie semnată de băncile comerciale cu FNGCIMM. Printre cele 6 bănci care nu au semnat convenţia, se numără şi 3 bănci din top 10 după active: BCR, Raiffeisen Bank si UniCredit Ţiriac Bank.
"Hotărârea nu a fost încă trimisă la Monitorul Oficial. Pe text nu mai sunt discuţii, modificările au fost aprobate în şedinţa de guvern în forma propusă de Fondul de Garantare. Trebuie însă contrasemnată de toţi miniştrii implicaţi şi de premier", a spus pentru Ziarul financiar Mirela Luca, de la Biroul de presă al Guvernului.
O nouă dovadă că guvernul abordează chestiunile economice pompieristic, după ureche. Având în vedere miza populist-electorală a programului, cred că se vor grăbi în perioada următoare. După alegerile prezidenţiale din toamnă, programul ar putea fi dat uitării, nemaifolosind politic.
7 comentarii:
Buna,
Mie personal mi se pare destul de ok numarul de dosare. E inca devreme si lentoarea cu care s-au rezolvat problemele ridicate de cele 6 banci a generat tergiversari si la bancile care semnasera deja.
In alta ordine de idei, achizitia unei case prin credit ipotecar garantat sau nu, implica niste pasi consistenti ca timp:
- trebuie gasita locuinta pe care vrei sa o cumperi - exista pe undeva o statistica legata de timpul mediu de gasire a unei locuinte, la nivelul anului trecut, iar anul asta oferta e mai slaba (ca si calitate a ofertei, nu ca preturi);
- pregatirea dosarului iti ia cam o saptamana - de exemplu, multe banci cer certificat fiscal, care se obtine de la Finante in 1 saptamana, fara varianta de urgenta;
- procesarea dosarului la banca dureaza in medie doua-trei saptamani - aprobare financiara, juridica, evaluare imobil
- inca o saptamana la Fond
Existenta unui numar semnificativ mai mare de dosare ar fi implicat ca bancile sa ia dosarele de credit deja depuse pentru alte tipuri de credite ipotecare si partial trecute prin procesarea bancii si sa le mute in oferta de "Prima Casa", ceea ce probabil s-a si facut in unele cazuri, oricum insa asta implica o fortare a normelor bancii, pentru ca normele de creditare sunt separate pentru acest produs. In plus, nu prea se poate considera ca perioada mai-iunie a fost foarte efervescenta in ce priveste intentia de achizitie de imobile, asa ca nici bancile nu prea aveau de unde sa aiba foarte multe cereri de credit pending pe care sa le mute spre "Prima Casa"; si nici nu as zice ca banca are vreun interes deosebit sa mute un dosar care cere credit cu dobanda de 10% la euro in conditii destul de neplacute in ce priveste comisioanele, spre o oferta cu 5% la euro si comisioane minimale.
PS: era intr-adevar problema cu browser-cache, nu mai am probleme la accesare/postare.
În principiu, sunt de acord cu majoritatea afirmaţiilor tale. Îţi reamintesc că BRD, care a dat primul credit în programul "Prima casă", exact asta a făcut: a luat un cuplu solicitant de credit ipotecar obişnuit şi l-a îndreptat spre programul Prima casă, aşa cum am scris în articolul Primul contract din programul "Prima casă" se va semna mâine, 8 iulie 2009.
Numai că ceea ce remarci tu este şi esenţa postării mele: guvernul s-a mişcat lent, în sensul că modificările normelor erau hotârâte de săptămâna trecută şi publicarea în Monitorul Oficial a fost tergiversată de lipsa semnăturilor, ceea ce este ridicol.
De acord cu lentoarea. Intr-un comentariu postat ceva mai demult pe blogul lui Khris, imi exprimam opinia ca in cazul Primei Case autoritatile s-au miscat remarcabil de rapid, fata de cum sunt ele obisnuite. Ei bine, din pacate se pare ca au ales sa dezminta aceasta impresie.
Apropo, se pare ca e vorba de fapt de ~70 de dosare.
http://www.capital.ro/articol/prima-casa-preferata-de-provincie-122905.html
Nu confunda. Eu scriam despre credite acordate. Articolul din Capital se referă la dosarele aprobate de FNGCIMM.
Oops ... corect.
Dosarul meu e pe drumuri(plecat spre Fondul asta de garantare) de vreo 3 sapt. Eu fiind din Botosani, cica trece prin Iasi, unde Baca isi are centrul(pe Moldova). E vorba de BRD.La banca ne-au obligat sa dam vanzatorului avansul de 5%, pentru ca altfel dosarul ar fi fost incomplet, nu au acceptat si acea varianta cu contul unde sa depunem avansul, la care s-ar fi adaugat la final si restul banilor de la banca. Ultima data cand am fost iar personal la banca, vineri 14 aug 2009, mi s-a spus ca inca ar fi la Iasi dosarul, dar ca ei spera sa nu avem probleme din pct de vedere al jobului sotului meu, firma la care lucreaza se confrunta cu falimentul. Acum stau si va intreb pe dvs.: De ce nu ne-au spus asta din start, de ce ne-au facut sa dam vanzatorului acei 5%(prin notariat bineinteles)? Termenul nostru este 30 sept.2009. Ce credeti ca am putea face? Avem vreo sansa sa primim imprumutul? Chiar e asta o problema? Pana la urma toti am putea ramane pe drumuri in ziua de azi, chiar si bugetarii. Va multumesc anticipat.
F.R.
Trimiteți un comentariu