Programul "Prima casă": diferendele între băncile comerciale şi autorităţi par a se rezolva joi - Reflecţii economice

luni, 20 iulie 2009

Programul "Prima casă": diferendele între băncile comerciale şi autorităţi par a se rezolva joi

Aşa cum scriam aici, 8 bănci au amânat semnarea convenţiei cu FNGCIMM din motive juridice. Între timp, una dintre bănci a şi renunţat la a mai face parte din program, urmând să ofere clienţilor săi un credit asemănător ca nivel de dobândă.

Diferendele dintre băncile comerciale şi autorităţi erau legate de caracterul irevocabil al garanţiei acordate de stat, pus în discuţie de convenţia cadru ce trebuia semnată de bănci cu FNGCIMM, şi de caracterul ipotecii în favoarea statului, care poate fi legală sau convenţională. În cazul ipotecii convenţionale, ea trebuie autentificată la un notariat, ceea ce ar fi condus la cheltuieli suplimentare din partea clienţilor.

În cazul ipotecii legale, care izvorăşte dintr-un act normativ, aceste cheltuieli se evită. Mai mul decât atât, ordonanţa privind programul "Prima casă" prevede că băncile ipotechează imobilul ce urmează a fi cumpărat în favoarea statului român, ceea ce nu este posibil din punct de vedere legal.

"Ministerul Justiţiei a decis ca ipoteca, în cadrul programului Prima casă, trebuie să aibă statutul de ipotecă legală şi nu convenţională şi a recomandat să fie modificat Ordinul comun" (care conţine Convenţia de garantare şi Convenţia de implementare ale programului), a declarat Irina Constantinescu, director în cadrul FNGCIMM, pentu Hotnews.ro - EurActiv.ro. Băncile şi autorităţile de resort se vor întâlni joi pentru a finaliza modificările necesare la documentul care reglementează garantarea creditelor acordate, a mai declarat ea.

Reamintesc faptul că banca cu oferta cea mai mare în programul "Prima casă", BCR, care a oferit credite în valoare de 450 mil.€, se găseşte în fruntea celor 7 bănci care nu au semnat convenţia.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus