Guvernul vrea să şteargă datorii de 1,1 mld.lei ale CET-urilor - Reflecţii economice

luni, 20 iulie 2009

Guvernul vrea să şteargă datorii de 1,1 mld.lei ale CET-urilor

Într-o conferinţă de presă care a avut loc astăzi, Dan Nica, viceprim-ministru şi ministru al administraţiei şi internelor, a anunţat că guvernul va şterge datorii de 1,1 miliarde de lei ale unui număr de 35 de centrale electrotermice aflate în subordinea primăriilor, operaţiunea urmând să se încheie în cel mult 3 luni.

"Vom asista fiecare primărie care are un CET să ceară ajutor de stat pentru ştergerea datoriilor. Este vorba doar de datoriile către stat, cele comerciale nu pot fi şterse. Acest lucru putea fi făcut încă din 2006", a declarat Nica, citat de Mediafax.

Nica s-a întâlnit, azi, cu primarii principalelor localităţi care deţin sisteme centralizate de încălzire şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Economiei, ANRSC şi ANRE.

La nivel naţional sunt încălzite în sistem centralizat 1,64 milioane de apartamente, din care 571.000 doar în Bucureşti.

Parcă presimţind că se va ridica problema compatibilităţii acestei măsuri cu politica strictă a Uniunii Europene de a limita strict ajutoarele de stat, Dan Nica a declarat că măsura este în acord cu reglementările europene.

Pe de altă parte, însă, se comite din nou o nedreptate faţă de bunii platnici la sistemul de termoficare. Statul român a dat ani de-a rândul ajutoare pentru căldură familiilor cu venituri reduse şi, cu toate acestea, datoriile au ajuns la o sumă colosală. Statul român vrea cu tot dinadinsul să fie social, dar, spre deosebire de vechiul proverb chinezesc, el dă fiecăruia câte un peşte, în loc să-l înveţe să pescuiască.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus