Pogea: Guvernul solicită FMI mărirea deficitului bugetar - Reflecţii economice

joi, 30 iulie 2009

Pogea: Guvernul solicită FMI mărirea deficitului bugetar

În legătură cu convorbirile care se desfăşoară în aceste zile cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, ministrul finanţelor publice, Gheorghe Pogea, într-o conferinţă de presă organizată azi, a declarat "Dorim să avansăm ideea de majorare a deficitului cel puţin cu scăderea veniturilor din cauza crizei şi să asigurăm resursele pentru proiectele de infrastructură (...) Nivelul veniturilor pe semestrul I a fost mai scăzut cu 5,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi reflectă efectele crizei financiare şi economice asupra capitalului privat în mod special."

Bugetul general consolidat a înregistrat în S1 2009 un deficit de 14,35 mld.lei, respectiv 2,7% din PIB, sub limita maximă convenită cu FMI. Pentru tot anul, deficitul bugetar convenit cu FMI este 24,36 mld.lei, fiind prevăzute venituri bugetare anuale, fără sumele externe nerambursabile, de 166,72 mld.lei şi a unor cheltuieli primare de 182,72 mld.lei.

Întrebat dacă guvernul are în vedere majorarea TVA şi a cotei unice în 2009 sau 2010, Pogea a răspuns: "Pentru anul 2009, nu am avut în vedere şi nu avem în vedere majorarea taxelor semnificative", a spus Pogea, adăugând, însă, că este prematur să se pronunţe asupra unei eventuale majorări ale TVA şi cotei unice în 2010. El a menţionat că pentru a răspunde la întrebare ar trebui să se consulte cu experţii FMI.

Se pare că şi de această dată guvernul este prins pe picior greşit. În mod normal, ar fi trebuit să-şi pregătească temele şi să facă un raport asupra stadiului economiei româneşti faţă de cifrele convenite în acordul stand-by cu Fondul Monetar Internaţional.

În lumina evoluţiei crizei din ultima vreme, FMI pregăteşte un nou cadru macroeconomic pentru România, care va fi discutat în cursul actualei misiuni, care se va încheia la 10 august 2009.

Gheorghe Pogea admite că scăderea economică a Românii ar putea să se situeze în jurul a 8% din PIB, guvernul urmând să solicite FMI modificarea ţintelor de deficit bugetar şi scădere economică, după cum anunţă Mediafax.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus